Re: Prosím o radu jak na odměnu jednatel
pokud je to jednatel s.r. účtuji 522/366 a SP a ZP 524/336 zaměstnavatel, SP a ZP zaměstnanec 366/336, mám analitiku pro SP a ZP za zaměstnavatele a zamětnance u účtu 336 mimo hrubé odměny se to účtuje jako u zaměstnanců. Výplata přes pokladnu 366/221. Musí být přihlášen SP a ZP vedete mu mzdový list a ev.list.
Přebrala jsem práci po kolegyni a trochu v tom plavu :_( Za účtování moc děkuji a jak teď mám, prosím, udělat to (zaevidovat do účetního systému)že SP odvádí z odměny z mandátní smlouvy a ZP odvádí z min. mzdy (8000,-)Evidovat ho stejně jako ostatní zam-ce, s tím, že měsíční HM bude 3000,-?, ale pak by se mu i z těch 3000,- počítalo ZP, nemám pravdu? Pokud vím, tak mzdový ani evidenční list vedený prozatím nemá, nebo alespoň já nemám informaci, že by měl.
Děkuji mnohokrát
Já mám v programu na mzdy označení přímo jednatel. Mám ho odlišeného číselnou řadou od zaměstnanců a normálně mu udělám mzdu jako ostatním zaměstnancům. Jen k proúčtování si ho vyloučím samostaně a zaúčtuji. v účtování se liší jen hrubá mzda ostatní je jako za zaměstnace ostatní. Zdravotní pojištění se mu počítá vždy i když by měl příjem do 2500,- Kč Při tomto příjmu se SP nepočítá počítá se až od 2501,- Kč. A to ZP do min. mzdy to nevím , ale nemá ještě někde jiný příjem? Pokud by měl jinde příjem nemusíte dopočítávat do min. mzdy.
Je jednatel společnosti (má mandátní smlouvu) a má i živnostenský list. Chyba je u nás, ale asi v tom, že on není vůbec zařazený mezi zam-ce. Odvádělo se za něj jen v měsíčních přehledech ZP a SP a na účet SP posílal 945,- (z té 3000,- odměny)a na ZP 1080,- (z min. mzdy 8000,-)Já za něj budu muset teď v systému od doby, kdy má mandátní smlouvu dotvořit mzdy,bojím se, že když zadám do hrubé mzdy 3000,- tak mi to tam bude dělat nepořádek a nebudu mít mzdu k výplatě 3000
odměna 3000,- ZP zam. 135,- firm.l 270,-
SPzam. 195,- firm.l 750,-
čístá mzda při pod. proh. 2670,- při nepodep. prohl. 2055,- Kč. Pokud má živnostenký list jistě platí ZP tak bych mu nedopočítávala do min. mzdy ani min. mzda u této odměny není.
ať si to platí sámbuď jako OSVČ nebo osoba bez příjmů.
Já jsem si to tak taky myslela, ale když jsem tady s tím začala pracovat, bylo mi řečeno, že jednatel má měsíční odměnu 3000,- a z té se mu odvádí SP 945,-(31.5%) a na ZP odvádí částku 1080,- (13.5%). Ale vedený v systému není, jen se dělají tady ty měsíční odvody. Tak teď nevím co dělat :-) :-(
Zavedeného musíte mít, až budete mít kontrolu z VZP, OSSZ musíte ukázat mzdové listy a ev. listy. kvůli těm odvodům. U jednatele min. mzda není a ty odvody na ZP ať si dělá sám. Letošek bych opravila ve mzdách správně, ale co s tím dřívějším to Vám neporadím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2013 7:19
Dobrý den,
prosím Vás, poradí mi někdo, jak zaúčtovat do závazků
odměnu z mandátní smlouvy?
Můžu zaúčtovat 523/366 a pak v pokladně
366/211? Jedná se mi o případ, kdy jednatel
společnosti, má mandátní smlouvu a z té má odměny např. 3000,-,
ze kterých se odvádí SP a z min. mzdy (8000,-) -ZP. Jak
musím mít všechno rozúčtováno, aby bylo vše správně?
Děkuji moc