Re: jendatel a půjčka do společeností
Půjčka od JEDNATELE na účet 365 ?
Přečetli jste si někdy název tohoto účtu ?
Musíte rozlišit, zda se jedná o jednatele nebo o jednatele a zároveň společníka.
Auditoři to nechali být, protože to asi byly tak malé částky, že nesplňovali hladinu významnosti, ne že by to nebylo špatně.
Neni váš jednatel i společník ?
co kam účtovat se dočtete v ČUS
http://business.center.cz/business/finance/ucetnictvi/ceske-ucetni-standardy/podnikatele/
24x, případně 47x
3.5. Na příslušné účty účtové skupiny 24 - Krátkodobé finanční výpomoci se účtují krátkodobé finanční výpomoci (závazky) poskytnuté účetní jednotce jinými osobami než bankami (třetími osobami) a společníky obchodních společností. Jedná se například o poskytnuté peněžní prostředky na základě účetní jednotkou vystavených krátkodobých dluhopisů, vystavených hypotečních zástavních listů.
3.3.2. Na příslušných účtech účtové skupiny 47 - Dlouhodobé závazky se účtuje o závazcích z obchodního i neobchodního styku s dobou splatnosti delší než jeden rok. Analytické účty se vedou podle jednotlivých věřitelů.
Já jsem Vám také nepsala 379, ale 24x ČUS 016 "
"Charakteristickým rysem finančního majetku účtovaného v účtové třídě 2 je zejména vysoká likvidnost, bezprostřední obchodovatelnost, předpokládaná držba či smluvená splatnost do jednoho roku vztažená k okamžiku uskutečnění účetního případu."
Pokud je splatnost v okamžiku, ke kterému je účetní závěrka sestavena, delší než jeden rok, tak účet 47x ČUS 018
.
>>>Neni váš jednatel i společník ?
>>>co kam účtovat se
>>>dočtete
>>>v
>>>ČUS
>>>http://business.center.cz/business/finance/ucetnictvi/ceske-ucetni-standardy/podnikatele/
>>>24x, případně 47x
>>>3.5. Na příslušné účty účtové skupiny 24 - Krátkodobé
>>>finanční výpomoci se účtují krátkodobé finanční
>>>výpomoci (závazky) poskytnuté účetní jednotce jinými
>>>osobami
>>>než bankami (třetími osobami) a společníky obchodních
>>>společností. Jedná se například o poskytnuté peněžní
>>>prostředky na základě účetní jednotkou vystavených
>>>krátkodobých dluhopisů, vystavených hypotečních
>>>zástavních
>>>listů.
>>>3.3.2. Na příslušných účtech účtové skupiny 47 -
>>>Dlouhodobé závazky se účtuje o závazcích z obchodního
>>>i
>>>neobchodního styku s dobou splatnosti delší než jeden
>>>rok. Analytické účty se vedou podle jednotlivých
>>>věřitelů.
>>děkuji za odkaz, ale přiznám se, že nejsem z toho
>>vůbec moudrá, jak jste mi poslala odkaz,tak jsem v
>>něm
>>nenašla, že jednatel 379, můžete mi prosím napomoc?
>>děkuji
>Já jsem Vám také nepsala 379, ale 24x ČUS 016 "
>"Charakteristickým rysem finančního majetku účtovaného
>v účtové třídě 2 je zejména vysoká likvidnost,
>bezprostřední obchodovatelnost, předpokládaná držba či
>smluvená splatnost do jednoho roku vztažená k okamžiku
>uskutečnění účetního případu."
>Pokud je splatnost v okamžiku, ke kterému je účetní
>závěrka sestavena, delší než jeden rok, tak účet 47x
>ČUS 018
takže místö 365 měla jsem a mám použít účet sk.47? jak jsem to účtovala v 2011 mám přeúčtovat nebo nechat tak nebo něco jiného? děkuji moc za pomoc
to by mě docela zajímalo co má valná hromana v zápise o souhlasu. Půjčka od jednatele by měla být úročena, což asi také neni (úrok je dan. uznatelný po zaplacení, ale účtovat musíte v akt. roce).
Sktutečně vložil peníze jednatel (bez dokladu???), nejedná se o společníka?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 3. 2013 12:50
dobrý den, jednatel půjčil společnosti peníze, které jsem účtovala v roce 2011 na účet 365, teď jsem se dočetla v diskuzi,že když je půjčute jednatel má to být 379, ale já to mám na 365, mám to v roce 2012 přeúčtovat 379/365 nebo nechat tak nebo něco jiného a je to velká chyba?děkuji za názory