Re: vyvezené zboží vs. 31110/31120
Účetní standardy hovoří jenom o účtu a to 311, tak to členění není až tak důležité. Pro Vaše potřeby a lepší orientaci ale pak
máte 311 tuzemské a 311 zahraniční. Jednak kvůli kontrole DPH,
jednak kvůli koncoročnímu přecenění, pokud nebylo zaplaceno.
Tedy : mám to chápat tak, že pokud mi to (vzhledem k nízké - téměř nulové) frekvenci prodeje do zahraničí) nebude znepřehledňovat moji evidenci, že můžu nechat klidně jen 311 odběratelé a nečlenit to dále ? Protože jestliže tam byly za 8 let 2 faktury, tak ta analytika asi nemá smysl.
Já ted dotaz myslel tak, ZDA to může FÚ VYŽADOVAT u konkrétní faktury (aby byla jednoznačně zaúčtovaná jako zahraniční) - i když ona byla a nebyla ... viz text nahoře (tuzemská s cizím subjektem v hlavičce a následný vývoz zboží zákazníkem ven ...).
Ještě toto: ono se dá zeptat i obráceně :
Když to budu mít zaúčtováno jako třeba "31120 - zahraniční", může mne pak FÚ napadat, že jsem fakturu vystavil VČETNĚ DPH ? Pokud vím, je to takto běžná praxe prodejců, protože NIKDO negarantuje, že to dotyčný opravdu vyveze mimo EU. Tudíž se to obvykle vystavuje včetně DPH a ta se potom vrací ... až jsou z hranic doklady.
No to už mne taky napadlo ... teď už jde opravdu jen o to, zda může FÚ ten soulad mezi adresou subjektu na faktuře a jejím analytickým zaúčtováním a případně neúčtováním DPH vyžadovat.
Nebo nejsem povinen zahraničnímu subjektu vystavit doklad bez DPH ?
Nikdo Vás za analytiku 311 nebude popotahovat, to je jen a jen na Vás a z tohoto hlediska je jedno, jestli to tam mrskáte s DPH nebo bez. To spolu nesouvisí, důležité je, abyste uměl dokázat, co na kterém řádku přiznání DPH máte za položky.
Druhá věc je vystavení faktury zahraničnímu subjektu. Musíte mít jeho DIČ a musíte dokázat, že zboží opustilo území ČR, pak můžete bez DPH...
Ale všiml jsem si, že většina firem se s tímto nemaluje a protože do doby, než někdo donese papír se štemplem z celnice, nikdo nechce riskovat, že by k vývozu nedošlo ... většina to dává s DPH (Cizinec necizinec, DIČ neDIČ). Kup si, zaplať to celé a pak dodej papír ... nebo jim dají do ruky furmulář na vrácení DPH na hranicích.
Jiná věc je prodej software přes WEB - tam člověk nahlásí DIČ a nechají mu to po platbě stáhnout bez DPH, protože to nikdo nemůže zneužít.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 3. 2013 18:27
Zdravím všechny !
Prodal jsem loni osobě se sídlem v zahraničí mimo EU
zboží. Dotyčný to platil tady hotově a na faktuře je
jeho správná adresa v zahraničí.
Faktura byla vystavena jako tuzemská, tedy včetně DPH.
Následně zboží vyvezl, doručil mi doklad, potvrzující opuštění
EU a já jsem mu tedy vrátil DPH a zpětně si ho nárokoval
v přiznání.
Otázka je tato : běžně nemám zákazníky v cizině, tudíž mám
v účtové osnově pouze "31110 - tuzemský odběratelé".
Musím nyní (aby to bylo věcně správně vůči hlavičce faktury) založit nový účet (analytika 311) "31120 - zahraniční odběratelé" a dotyčnou fakturu na něj zaúčtovat ?
Formálně vzato byla faktura loni vystavena jako tuzemská (včetně DPH), pouze měla v hlavičce zahraniční subjekt.
??? Díky za radu ...