Re: prosím inžinýrku nebo někoho z OSSZ
OSVČ není povinna dokládat důvody pro výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, které ČSSZ vede ve své evidenci nebo má možnost si tento údaj obstarat v elektronické podobě. ČSSZ je povinna tyto důvody zveřejnit. Skutečnosti o vedlejší samostatné výdělečné činnosti musí OSVČ oznámit nejpozději na Přehledu o příjmech a výdajích za kalendářní rok, za který chce být považována za vykonávající vedlejší SVČ.
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/
Důvod výkonu vedlejší SVČ
Povinnost dokládat
Výkon zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění podle zákona č. 187/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
NE
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/dokladani-duvodu-vedlejsi-samostatne-vydelecne-cinnosti-pro-ucely-duchodoveho-pojisteni.htm
Tenhle národ se snad upapíruje
Děkuji za vyčerpávající odpověď, najela jsem si na odkaz a nastudovala si to. Předtím jsem se dívala na záložku cssz nazvanou Nejčastější dotazy, je pravda, že takto podrobně to tam specifikováno nemají, ale každopádně jsem z toho pochopila, že se zaměstnání musí dokládat. Děkuji ještě jednou za vysvětlující odkaz a přeji pěkný večer.
Ptala jsem se na to u nás na sociálce a paní mi řekla: jestli nemáte problém si to nechat potvrdit, tak je lepší potvrzení přiložit, i když jsem říkala, že jsem se na jejich stránkách dočetla, že si to přece mohou zjistit z jejich systému.
Asi je jednodušší, když dostanou naservírovaný papír s přehledem než si někde něco v systému vyhledávat.
Asi nejsou jednotné názory na přikládání / nepřikládání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 3. 2013 19:58
Dobrý den, v roce 2012 jsem měla 2 po sobě jdoucí zaměstnání + živnost OSVČ. K přehledu pro sociálku mi potvrzení o zaměstnání musí potvrdit oba dva zaměstnavatelé, nebo stačí ten poslední? Děkuji