Re: Dotace od ÚP-prosím v.e.n.d.y
Já osobně bych to do zdanitelného příjmu nedala - dotace: §4, písm.t zákon o daních z příjmu FO (zde je osvobozeno). Samozřejmě ale majetek se snižuje o přijaté dotace, takže bych ani tu tiskárnu a software nedala jako daňově uznatelný náklad. Takže nejlépe výdaje % z příjmu - dle mého... Ale jistě může mít někdo i jiný názor...
Můžu dotaz a jak se to potom vykazuje v daňovém přiznání, myslím tu dotaci. Zapisuje se tam vůbec někdy?
Jde mi o to, že můj švagr možná dostane dotaci na nové pracovní místo z ÚP, tak abych byla připravená, co s tím.
On jede na výdaje % z příjmů. Pokud jsem to správně pochopila, tak by se ta dotace vůbec do daňového přiznání nepromítla.
No a ono je to opravdu jen dotace provozní??? U provozní dotace se to zdaňuje a u dotace na majetek ne (sníží se tím pak cena toho majetku, již to tu někdo psal...). Podívejte se na smlouvu - pokud je to dotace provozní, tak se opravdu zdaňuje, ale jinak je to podle § 4/1/t) ZDP jako osvobozený příjem.... I na FÚ vám mohou poradit špatně - pozor na to (pokud nemáte něco podepsané, tak nikdy jim nedokážete, že to řekli oni)
20. 3. 2013 21:06
Dobrý večer, chtěla bych Vás požádat o radu. Bratr byl veden na úřadu práce, později si požádal o ŽL a ÚP mu poskyt dotaci 40 tis. Kč na zřízení společensky účelného pracovního místa za účelem výkonu sam.výděl.čiinosti. Z dotace si pořídil tiskárnu a software v celkové výši 60 tis. Kč. Bude dotace předmětem daně z příjmů? Krom dotace má ještě příjem z podnikání a nejspíš bude uplatňovat výdaje % z příjmů. Výhodnější by bylo uplatnit skutečné výdaje už proto, že výdaje na pořízení tiskárny a software jsou vyšší. Ještě uvidíme jaké výdaje uplatníme, ale nevíme jak s přijatou dotací. Poradíte nám prosím. Veronika