Dohoda o pracovní činnosti x zdr pojiště

• (neregistrovaný)

21. 3. 2013 8:49

Dobrý den,

bohužel jsem si neprověřila, že náš zaměstnanec na DPČ není student (jak uváděl), srážela jsem mu zdr poj pouze z toho co si vydělal, což bylo cca 5000/měs.
    Odváděné zdr pojištění tedy nedosáhlo na minimum 1080. Vím, že ten rozdíl k minimu bych měla každý měsíc strhnout zaměstnanci z čisté mzdy a poslat na pojišťovnu, ale to jsem tedy každý měsíc nedělala. 15.3. skončil a zůstala mu tady nevyplacená mzda ve výši 2000,-. Mohu ji celou vzít a pokrýt s ní tento nedoplatek na zdr poj? + napsat mu k tomu nějaký dopis s vysvětlením?

díky

L

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2013 9:16

LB (neregistrovaný)

Re: dohoda o pracovní činnosti x zdr poj
      a z čeho? já jsem si dopočítala kolik za něj mělo být odvedeno v předch měsících a teď mu tento rozdíl odečtu z čisté mzdy a pošlu na ZP

• 21. 3. 2013 9:26

eko (neregistrovaný)

Vám se navýší VZ na ZP a více měl odvést i zaměstnavatel. Musíte opravit i přehledy na ZP za všechny špatné měsíce. Ano, on měl mít k výplatě méně. Takže nejlepší by bylo, přepočítat mzdy, aby jste se dopátrala k celkovému výsledku.

• 21. 3. 2013 9:32

LB (neregistrovaný)

jj, to samozř udělám, předělám mzdy, ale ten rozdíl, který se mu měl odečist a vlastně neodečel - můžu mu ho strhnout teď z dobírky, kterou dostane v dubnu za březen?? pokrylo by to vlastně celou dobirku - ty 2000. Začal mi tu vyhrožovat právníky atd

• 21. 3. 2013 23:12

a1my (neregistrovaný)

Přepočítejte všechny měsíce, kdy k tomu došlo (tedy rozdíl mezi tím co vydělal a minimální mzdou), z rozdílu vypočtěte 13,5% a tuto celou částku mu klidně zúčtujte vůči částce, kterou jste mu chtěla nyní vyplatit (celých 13,5%, tady podíl zaměstnavatele není). Je povinností každého (mimo výjimky stanovené zákonem) odvést pojištění nejméně z minimální mzdy. Pokud je zaměstnancem, pak tuto povinnost přebírá zaměstnavatel. Srážka ZP patří mezi srážky, které můžete provést bez souhlasu zaměstnance, viz. ZP. A na závěr mu pořádně vyčiňte, že vás uvedl v omyl uvedením chybného údaje a případně ho můžete ještě dorazit tím, že až přijde penalizace od zdravotní pojišťovny, tak i tohle vám zaplatí. Právníka se nebojte, zákony v těchto případech hovoří jasně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).