Re: dohoda o pracovní činnosti x zdr poj
Vám se navýší VZ na ZP a více měl odvést i zaměstnavatel. Musíte opravit i přehledy na ZP za všechny špatné měsíce. Ano, on měl mít k výplatě méně. Takže nejlepší by bylo, přepočítat mzdy, aby jste se dopátrala k celkovému výsledku.
jj, to samozř udělám, předělám mzdy, ale ten rozdíl, který se mu měl odečist a vlastně neodečel - můžu mu ho strhnout teď z dobírky, kterou dostane v dubnu za březen?? pokrylo by to vlastně celou dobirku - ty 2000. Začal mi tu vyhrožovat právníky atd
Přepočítejte všechny měsíce, kdy k tomu došlo (tedy rozdíl mezi tím co vydělal a minimální mzdou), z rozdílu vypočtěte 13,5% a tuto celou částku mu klidně zúčtujte vůči částce, kterou jste mu chtěla nyní vyplatit (celých 13,5%, tady podíl zaměstnavatele není). Je povinností každého (mimo výjimky stanovené zákonem) odvést pojištění nejméně z minimální mzdy. Pokud je zaměstnancem, pak tuto povinnost přebírá zaměstnavatel. Srážka ZP patří mezi srážky, které můžete provést bez souhlasu zaměstnance, viz. ZP. A na závěr mu pořádně vyčiňte, že vás uvedl v omyl uvedením chybného údaje a případně ho můžete ještě dorazit tím, že až přijde penalizace od zdravotní pojišťovny, tak i tohle vám zaplatí. Právníka se nebojte, zákony v těchto případech hovoří jasně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 3. 2013 8:49
Dobrý den,
bohužel jsem si neprověřila, že náš zaměstnanec na DPČ není student (jak uváděl), srážela jsem mu zdr poj pouze z toho co si vydělal, což bylo cca 5000/měs.
Odváděné zdr pojištění tedy nedosáhlo na minimum 1080. Vím, že ten rozdíl k minimu bych měla každý měsíc strhnout zaměstnanci z čisté mzdy a poslat na pojišťovnu, ale to jsem tedy každý měsíc nedělala. 15.3. skončil a zůstala mu tady nevyplacená mzda ve výši 2000,-. Mohu ji celou vzít a pokrýt s ní tento nedoplatek na zdr poj? + napsat mu k tomu nějaký dopis s vysvětlením?
díky
L