Re: tisknete si ověř spolehlivosti DPH?
U externí účetní bez významu
Protože když ona účtuje, je fakturace i placení je již minulost bez možnosti cokoliv ovlivnit
U zaměstnané účetní, která má ve firmě na starosti zadávání faktur do účetního systému a která má na starosti placení závazků - asi zase nová směrnice která by stanovila, že pokud dodavatel neprojde, tak se nesmí faktura zaplatit. Není to zcela OK, ani nic jiného mě v tomto okamžiku nenapadá.
Ne, mělo to být ve smyslu, že pokud zaměstnaná účetni zjistí problém, tak nechat rozhodnout nadřízeného. Protože co je ona, aby rozhodovala, zda zaplatit či nezaplatit - ale kontrolovat se to musí.
Nezaplatit dost dobře také nelze, pokud to neumožňuje smlouva
Prostě chudáci firmy, které to nebudou mít smluvně ošetřené a finančák si na ně došlápne
Ale v RPDP přecí se přeci vůbec DPH neodvádí (resp. je DPH na výstupu a stejné na vstupu)... Tak proč nezaplatit fakturu. Mimochodem už jsem psal, že je vymyšlená procedura, jak vyřešit platbu nespolehlivému plátci (zaplatit mu jen základ a DPH zaplatit příslušnému FÚ, sice jsem to ještě neřešil, ale nějak to určitě fungovat bude)
pokud ale budete platit fakturu pouze bez DPH, musíte mít s tou firmou písemně odsouhlasit, že s tím souhlasí. nemůžete si jen tak sám říci, že když je nespolehlivý tak mu zaplatím pouze cenu bez DPH. Musíte mít písemný souhlas firmy, které budete platit pouze cenu bez DPH a oni s tím musí souhlasit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 3. 2013 11:06
Moc by mne zajímalo, jak to je v praxi - jakým způsobem si dokládáte ověření spolehlivosti nebo nespolehlivosti plátce DPH?
Jestli si dáte poznámku na fakturu, nebo si to tisknete a doložíte k faktuře, nebo k výkazům DPH? Nemohu se rozhodnout jakou formu zvolit, aby to nebralo moc času, nebo moc papíru atd.atd. a současně aby to bylo průkazné ...
No a to nás ještě čeká ověřovat i účty plátců.
Za názory děkuji