Zrušení živ.poj. - odbytné

• (neregistrovaný)

21. 3. 2013 13:56

Dobrý den!
    Prosím o radu. Mám povinnost si za rok 2012 podat sám daňové přiznání. Mám potvrzení o zd.příjmech od všech zaměstnavatelů.
    Dále jsem v minulém roce předčasně zrušil životní pojistku a bylo mi vyplaceno odbytné. Je toto odbytné také zdanitelným příjmem? Dám ho do daň.přiznání a příp. prosím o radu, na kterém řádku bude odbytné uvedeno.
    Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2013 14:08

Helas (neregistrovaný)

Re: zrušení živ.poj. - odbytné
      Odbytné danit nebudete, ale pokud jste si v minulých letech uplatňoval odpočty zaplacených příspěvků na životní pojištění, tak všechny tyto částky musíte zdanit.

• 21. 3. 2013 14:14

L.L. (neregistrovaný)

Aha, takže s částkou odbytného nedělám nic. A uplatněné odpočty (tzn. 3 roky jsem si uplatňoval 6.000Kč) uvedu v příloze 2 jako druh příjmu podle §10 celkovou částku 18.000Kč??? A potřebuju k tomu nějaké potvrzení nebo na základě čeho bude FÚ vědět, že uvedená částka je správná?
      Děkuji za odpověď

• 21. 3. 2013 14:18

Helas (neregistrovaný)

Částka odbytného je již zdaněna pojišťovnou. Nemusíte přikládat žádné potvrzení.

• 21. 3. 2013 14:15

Helas (neregistrovaný)

Je nutno sečíst odečtené částky od základu daně za dobu trvání pojištění a podat daňové přiznání. Částka, která byla v minulosti odečtena od základu daně se zdaňuje jako příjem v § 10.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).