Re: dotace - prosím v.e.n.d.y
Kdy vznikl "nezpochybnitelný právní nárok" na dotaci ? Opravdu až v roce 2012 ?
Pokud ano, tak dotaci rozdělte na :
1. dotaci provozní (výměna oken), účtování 346/648
2. dotaci investiční (projekt+zateplení), účtování 346/042, tj. o dotaci snížit PC zateplení a začít odepisovat.
Peníze na účet : 221/346
Re: dotace - prosím v.e.n.d.y
O dotaci by se mělo účtovat v okamžiku vzniku nezpochybnitelného právního nároku.
Bylo by dobré si rozhodnutí o dotaci přečíst alespoň z hlediska účelu a podmínek jejího poskytnutí. Ale myslím, že rozhodovat by mělo účetní hledisko a pokud byla výměna oken účtována jako oprava (což je správně), tak dotace poskytnutá k opravě jako k provozním nákladům by měla být posouzena jako provozní.
Navíc, jak jsem si všimnul, pojem "investiční" v dotačních programech má trochu jiný význam, než je v účetnictví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 3. 2013 16:44
Mohla bych vás (ale samozřejmě i ostatní ) poprosit o radu ?
převzala jsem účetnictví BD:
- v r. 2009 "výměna oken" zaúčtováno na 511
- v r. 2010 se BD rozhodlo zažádat o dotaci Zelená úsporám
- tj. v r. 2010 (projekt - "výměna oken, zateplení stropu")
- v r. 2010 provedeno zateplení stropu
- v r. 2010 - projekt i zateplení stropu účtováno na 021
- v r. 2012 přijata dotace.
Mám opravit účtování r. 2009 (vým.oken) a r. 2010 (projekt, zat.stropu) v r. 2012 - vše na 042, snížit o dotaci a zhodnotit budovu? Opravdu si nevím, rady s invest.dotací jsem se setkala poprvé, děkuji.