Dotace - prosím v.e.n.d.y

• (neregistrovaný)

21. 3. 2013 16:44

Mohla bych vás (ale samozřejmě i ostatní ) poprosit o radu ?
    převzala jsem účetnictví BD:
    - v r. 2009 "výměna oken" zaúčtováno na 511
    - v r. 2010 se BD rozhodlo zažádat o dotaci Zelená úsporám
    - tj. v r. 2010 (projekt - "výměna oken, zateplení stropu")
    - v r. 2010 provedeno zateplení stropu
    - v r. 2010 - projekt i zateplení stropu účtováno na 021
    - v r. 2012 přijata dotace.
    Mám opravit účtování r. 2009 (vým.oken) a r. 2010 (projekt, zat.stropu) v r. 2012 - vše na 042, snížit o dotaci a zhodnotit budovu? Opravdu si nevím, rady s invest.dotací jsem se setkala poprvé, děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2013 17:34

JirkaZ (neregistrovaný)

Re: dotace - prosím v.e.n.d.y
      Kdy vznikl "nezpochybnitelný právní nárok" na dotaci ? Opravdu až v roce 2012 ?

Pokud ano, tak dotaci rozdělte na :

1. dotaci provozní (výměna oken), účtování 346/648

2. dotaci investiční (projekt+zateplení), účtování 346/042, tj. o dotaci snížit PC zateplení a začít odepisovat.

Peníze na účet : 221/346

• 21. 3. 2013 18:00

pet.1 (neregistrovaný)

Nemám nyní u sebe to rozhodnutí o dotaci, ale tuším, že na projekt bylo rozhodnutí v r.2011, a okna + strop rozhodnutí r. 2012. Jedná se o dotaci "investiční" tj. mohu okna dát jako provozní? děkuji za ochotu.

• 22. 3. 2013 7:52

JirkaZ (neregistrovaný)

O dotaci by se mělo účtovat v okamžiku vzniku nezpochybnitelného právního nároku.

Bylo by dobré si rozhodnutí o dotaci přečíst alespoň z hlediska účelu a podmínek jejího poskytnutí. Ale myslím, že rozhodovat by mělo účetní hledisko a pokud byla výměna oken účtována jako oprava (což je správně), tak dotace poskytnutá k opravě jako k provozním nákladům by měla být posouzena jako provozní.

Navíc, jak jsem si všimnul, pojem "investiční" v dotačních programech má trochu jiný význam, než je v účetnictví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).