Prodej pozemku

• (neregistrovaný)

21. 3. 2013 19:58

Prosím potřebuji poradit. Na konci roku 2012 jsem prodala pozemek. Jednu 1/2 pozemku jsem zdědila po manželovi přibližně před pěti lety a druhou 1/2 pozemku jsem zdědila po jeho babičce. Do daň.přiznání z příjmu mám napsat a danit celkovou cenu, nebo jen polovic ( za pozemek po jeho babičce)?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2013 10:52

rr (neregistrovaný)

Re: prodej pozemku
      Předpokládám, že vlastnictví pozemku vás a dříve manžela trvalo více než 5 let, proto se ptáte na druhou polovinu ...

Protože manželova babička není váš přímý příbuzný, nebude prodej této části pozemku osvobozen od daně z příjmů.
      Jde-li o ideální polovinu, příjmem je cena, za kterou se 1/2 nemovitosti prodá (pokud je stejná nebo vyšší než cena stanovená dle znaleckého posudku )a jako výdaj se uplatní cena zjištěná podle zákona o oceňování majetku ke dni dědění, výdaje související s uskutečněním prodeje ve výši 1/2 a 1/2 zaplacené daně z převodu nemovitostí. Rozdíl je základem daně z příjmů.

• 22. 3. 2013 14:08

Emil (neregistrovaný)

Re: prodej pozemku
      Jestli vlastnila byť i jen část pozemku v součtu se zesnulým manželem více jak 5 let je příjem z prodeje tohoto pozemku osvobozen celý.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).