Re: Co odstupné? Poraďte málo mazané, pr
Nezdá se vám to nefér vůči zaměstnavateli? V době, kdy je velká nezaměstnanost, nedostatek práce, vás zaměstnal, ikdyž zřejmě jste mladá, mohl předpokládat, že si pořídíte dítě a on bude muset hledat za vás náhradu. Přesto vám dal šanci pracovat a vy přemýšlíte nad tím, jak ho převést? Že se nestydíte.....
pro jasnou , all
Jako nápad supr, ale to jí neprojde. ZL, prohlášení...Svět je malej a lidi závistiví.
Re: pro jasnou , all
Pokud jí někdo šikovně poradí (já to určitě nebudu), pak projde. ZL od zaměstnavatele nepotřebuje. ZL se dokládá od posledního zaměstnavatele, ne souběžného. A prohlášení je na ní , kde bude mít podepsané, nemusí mít nikde podepsané. Zde bych problém neviděla, ten je jinde, ale nebudu rozepisovat, abych nenahrála tazatelce.
Aha...tak děkuju všem. Kdybyste si to pořádně přečetli, věděli byste, že je to naopak! Za mě náhrada ve firmě je. Když se tam vrátím, stejně mě propustí pro nadbytečnost a pak si budu práci muset hledat...odstupné mi ze zákona budou muset dát. Jenže jak mě znají, oni počítají s tím, že si něco najdu sama, což se taky stalo...Já vím, že zápočťák dát nemusím, co se týká daňového přiznání, není problém, se sockem a zdravkem taky ne. No nic. Díky za nepochopení...
to se snesly hromy a blesky, po mé odpovědi se na mě taky snesnou, ale já vás chápu, jak jedna odpověď zněla, jste mladá a on vám dal práci, právě proto, že jste mladá, vás proto zaměstnal, aby jste mu nedonesla do firmy svoje zvyky jak to dělávají právě ty starší a zkušené a nebo vám nedal tolik peněz jako těm zkušeným, protože jste byla bez praxe. chodím sem číst diskuze hodně dlouho a kolikrát žasnu co si dovolí zaměstnavatel a jak se máte bránit? Soudem? a vy si teď dovolíte poškodit zaměstnavatele. Jestliže u toho druhé zaměstnavatele pracujete, tak aby jste plynule přešla z RD do práce, musela by jste v prvním zaměstnání rozvázat pracovní poměr a běžela by vám 2měsíční výpověeď bez odstupného. A nebo čekat jak se vyjádří zaměstnavatel, jestli by vám řekl, že pro vás nemá práci,tak jste docílila toho čeho jste chtěla, ale průšivh by byl,kdy pro vás měl práci, to by jste se museli domluvit na dohodě a zase by odstupné nebylo a nemusí na ni přistoupit. Zvažte jestli to vám stojí za to, riskovat práci novou práci.."Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše"
Re: pompo
Pompo, díky, starý zaměstnavatel pro mě práci nemá. Mmch tak mladá nejsem, to jsou ty paradoxy, co, jak to vypadá...Ale jo, já bych to udělala tak, že se s nima zkusím dohodnout a navzájem si vyjdeme vstříc...jen když na ně půjdu na férovku a čestně, tak vydrbou oni se mnou. Vhtěla jsem teda mít v ruce i ten falešný trumf a v případě potřeby ho použít. Chtěla jsem být připravená, protože je znám
No když jste si tak jistá nekorektností zaměstnavatele, tak se divím, že jste si lepšího nenašla už dávno. Taky mohl zjistit, že zástup, který má za vás je lepší než vy, takže by se nebylo co divit, kdyby učinil organizační změnu, aby si mohl ponechat stávající zaměstnankyni a s vámi PP skončit, v tomto případě s nárokem na odstupné. Rozhodnout se, co uděláte musíte ovšem jen vy, co udělá váš zaměstnavatel se můžete jen dohadovat, ale jistotu nemáte a nebudete mít až do doby , kdy byste měla po RD nastoupit do práce. Dříve on taky není povinen vám své plány sdělovat. Po skončení RD máte nárok na zaměstnání dle pracovní smlouvy, nic víc, nic míň.
Já bych na ni nebyla tak přísná, samozřejmě, že každý uvažuje co udělat, aby to něj bylo nejvýhodnější a aby nakonec nezůstal úplně bez práce. Ptá se, jestli musí okamžitě ukončit poměr, když má jiného zaměstnavatele. Já bych odpověděla takto: U prvního zaměstnavatele zůstaňte na rodičovské dovolené. Po čas této rodičovské dovolené u prvního zaměstnavatele klidně můžete nastoupit do dalšího zaměstnání (na zkrácený nebo plný úvazek). V prvním zaměstnání pracovní poměr neukončujte, vždyť nevíte, jestli Vám to v tom druhém vyjde podle Vašich představ. A až se bude blížit doba, kdy Vám bude končit rodičovská u prvního zaměstnavatele, rozmyslíte se, co dál. Ono to pak může dopadnout všelijak - třeba v té době už toho druhého zaměstnavatele nebudete mít. Nebo u něj budete stále na zkrácený úvazek, plný Vám nebude chtít dát a Vy upřednostníte nástup k tomu prvnímu. A ten Vás buď vezme zpět nebo Vám dá výpověď s odstupným. Nebo třeba budete chtít zůstat u toho druhého a pak Vám nezbude, než sama dát včas výpověď u prvního nebo se s ním na ukončení dohodnout. Variant, jak se vše může vyvinout je hodně, takže zatím bych to udělala, jak píšu na začátku.
Ale all, v uvedeném případě se mně to ani nezdá být neseriózní. Je na rodičovské? Je. Může na ní být do 3 let? Může. Požádala si o ni a zaměstnavatel s tím počítá. Může po dobu rodičovské pracovat jinde? Může. Tak proč by teď měla u toho prvního ukončovat pracovní poměr? Sice nevím, kolik jí zbývá do konce rodičovské, ale než bude končit, může být všechno jinak. Vždyť ten nový zaměstnavatel s ní může skončit ve zkušební době. Nebo jí dá jen dobu určitou a pak konec. Vždyť ona může třeba i znovu otěhotnět a z částečného úvazku, jak píše že zatím bude kratší, by měla mateřskou malou. Takže já naopak to vidím tak, že by od ní bylo nerozumné teď ukončovat pracovní poměr, ve kterém má zatím volno (rodičovskou).Lepší je nechat si ho v záloze a pak se uvidí, jak se situace vyvine.
A zkusila jste se někdy vžít do role zaměstnavatele ?
Vezme např. pracovnici , která během zkušební doby zatají těhotenství, samozřejmě pak onemocní, doma je do 3 let věku dítěte - zatím odpracovala cca 3 měsíce , pak by měla nastoupit do práce, ale hned přinese neschopenku, protože je opět těhotná, na MD a RD je opět do 3 let věku dítěte . A když si to zrekapitulujete tak pro zaměstnavatele pracovala 3 měsíce (zkušební dobu) potom jí minimálně platil 2x náhradu mzdy za nemoc, minimálně 2x celou dovolenou a ve finále zaplatí 3 platy odstupného a paní má "odpracováno" skoro 7 let . To je účet co ? A když se mu povede víc takových pracovnic, tak si může hodit mašli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 3. 2013 23:05
Prosím personalistu: Jsem na rodičovské dovolené a mám u zaměstnavatele požádáno o volno do 3 let věku dítěte. Momentálně mám možnost začít pracovat jinde na částečný, později plný úvazek...jsem povinna okamžitě rozvázat pracovní poměr u původního zaměstnavatele? Nebo to mám hrát na to, že budu sice dělat jinde, ale ve 3 letech dítěte jakože nastoupím zpátky k původnímu a odkráčím s odstupným, protože pro mě nebudou mít místo odpovídající kvalifikaci a smlouvě? Ve firmě za mě mají náhradu, podle mě se mnou počítají jen pro případ "kdyby něco", ale na 99% pro mě práci mít nebudou.
Vím, že nejlepší a nejčestnější by byla dohoda s nimi, ale když jim řeknu popravdě, že mám jinou práci, tak mě teda milostivě nechají odejít bez koruny...oni v to doufají, že jim to takhle zjednoduším... :-)
Děkuji velmi pěkně!