Re: finanční poradce - jaká % výdajů?
trochu jsem pročítala a životní pojištění by mělo být 40%, penzijní fondy 60%?.. Zjistila jsem, že ve 40% by mělo být pojištění (životní) a investice, ale nevím, co si mám pod pojmem "investice" představit.... Můžete mě prosím někdo nasměrovat? Díky
Píšete - licenci obdržel letos - v roce 2013? Nebo jste jako ostatní účetní ještě pozadu a letos je rok 2012?
Všeobecně
a) příjmy, které má na základě licence - lze uplatnit výdaje 40% z příjmů
b) příjmy, které má na základě živn.listu - lze uplatnit výdaje 60% z příjmů
Příjmy se musí rozdělit podle výše uvedeného
ta licence byla udělena letos - rok 2013, kamarád mi nyní sdělil, že u životního pojištění, investic (40%) dělal pouze návrhy smluv a jelikož neměl licenci, tak smlouvy podepisovala jiná osoba, on ale zato dostal provizi.. to je tedy 40%, ale nevím, jestli nebude mít FÚ problém s tím, že uvede výdaje 40% a nemá licenci (což se dá zjistit na netu)... nebo to mám brát, že je to zprostředkování služeb (nato má ŽL) a dám tu zato 60%?
daňaři jsem vše, co jsem uvedla tady, řekla a bylo mi sděleno, že dostal za uzavření smlouvy provizi, takže 40% i když to nepodepsal, ale jen zprostředkoval... já se také přikláním k názoru, že zprostředkoval, ale 60% na základě ŽL - ten má také na administrativní služby... uzavřu to s výdaji 60% a nechám si to od kamaráda písemně schválit, pro případ "kdyby něco"... děkuji za Váš čas :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 3. 2013 0:03
Dobrý večer,
měla bych na Vás -zkušené- dotaz. Zpracovávám DP pro známého - působí jako finanční poradce. Má ŽL, licenci od ČNB obdržel až letos. Uzavíral hlavně smlouvy na životní pojištění, penzijní fondy, pojištění škody od Generali - lze použít výdaj 60%?
Děkuji za Váš čas...