Mateřská dovolená a výpověď

• (neregistrovaný)

24. 3. 2013 21:51

Dobrý den,
    prosím o radu. V práci máme jednu zaměstnankyni, která je na mateřské dovolené - dítě se jí narodilo v listopadu 2012. Naše firma se prodává jinému majiteli, a o zaměstnance nemá zájem, tak všichni zaměstnanci podepsali výpověď dohodou s tím, že byli zaměstnáni okamžitě na druhou firmu majitele té první firmy před prodejem. Jakým způsobem můžu převést i ji? Když je na mateřské můžu ji dát podepsat výpověď dohodou a sepsat s ní novou pracovní smlouvu i když do práce nenastoupí? A pokud ano jak je to s hlášením na ZP a OSSZ? Stejně jako u ostatních zaměstnanců?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 3. 2013 22:08

atreus

Re: Mateřská dovolená a výpověď
      "výpověď dohodou" je nesmysl!! Pokud jste personalistka, tak byste to měla vědět.

Musíte postupovat podle § 338 zákoníku práce. Tzn. zaměstnanci budou převedeni s firmou.
      S tou zaměstnankyní - výpověď jí dát nemůžete. Dohodu o skončení prac. poměru nejspíš nepodepíše.

• 24. 3. 2013 22:32

div (neregistrovaný)

Ani bych se nedivila, že o takové zaměstnance není zájem. Ale televize by vás mohla angažovat, tam je "výpověď dohodou" v každém seriálu. A možná i líp placené.

• 25. 3. 2013 8:20

Katka2 (neregistrovaný)

To je sice fajn, že majitel nové firmy "nemá zájem" o zamce, ale když kupuje firmu, tak ji prostě kupuje i se zam-ci. Když paní nepřistoupí na dohodu (nedivila bych se jí), tak ji budete muset k novému zam-teli převést.

• 25. 3. 2013 10:05

Minnie (neregistrovaný)

Zaměstnankyně to podepíše, je družka původního majitele té firmy i té nové firmy kam se všichni zaměstnanci víceméně převedou za stejných podmínek jako u první firmy.. Potřebovala jsem jen vědět jak to u podchytit správně a co všechno je u ní potřeba udělat a jestli jí tu dohodu vůbec můžu dát a jak ji přijmout na tu další firmu pokud vůbec. Personalistka nejsem jinak bych se asi nemusela ptát. spadlo to na mě naprosto nečekaně, snažím se všechno dát dohromady a všechno se učím za pochodu. Myslela jsem, že od toho tady ty diskuze jsou. Takže jsem Vás alespoň pobavila i když jsem moc nezjistila.

• 25. 3. 2013 10:14

RenataH (neregistrovaný)

Já myslím, že jste se dozvěděla docela dost.
      Např. §, který je potřeba prostudovat ke správnému převodu z jedné fy na druhou. Já osobně bych s podpisem dohody jako zaměstnanec byla velmi nedůvěřivá a opatrná.
      jinak dohoda je dohoda od toho, že se obě strany dohodnou, proto je možné dohodu podepsat kdykoliv a s kýmkoliv ( i té na té MD).

• 25. 3. 2013 10:18

Minnie (neregistrovaný)

Katce díky za odpověď. Jak ji tedy můžu převést na nového zaměstnavatele?

• 25. 3. 2013 10:40

Líba (neregistrovaný)

>>>která
      >>>>>>je na mateřské dovolené - dítě se jí narodilo v
      >>>>>>listopadu 2012. Naše firma se prodává jinému
      >>>>>>majiteli,
      >>>>>>a o
      >>>>>>zaměstnance nemá zájem, tak všichni zaměstnanci
      >>>>>>podepsali výpověď dohodou s tím, že byli zaměstnáni
      >>>>>>okamžitě
      >>>>>>na druhou firmu majitele té první firmy před
      >>>>>>prodejem.
      >>>>>>Jakým způsobem můžu převést i ji? Když je na mateřské
      >>>>>>můžu ji dát podepsat výpověď dohodou a sepsat s ní
      >>>>>>novou pracovní smlouvu i když do práce nenastoupí? A
      >>>>>>pokud ano jak je to s hlášením na ZP a OSSZ? Stejně
      >>>>>>jako u
      >>>>>>ostatních zaměstnanců?
      >>>>>Musíte postupovat podle § 338 zákoníku práce. Tzn.
      >>>>>zaměstnanci budou převedeni s firmou.

>>firmy.. Potřebovala jsem jen vědět jak to u podchytit
      >>správně a co všechno je u ní potřeba udělat a jestli
      >>jí tu dohodu vůbec můžu dát a jak ji přijmout na tu
      >>další firmu pokud vůbec. Personalistka nejsem jinak
      >>bych
      >>se asi nemusela ptát. spadlo to na mě naprosto
      >>nečekaně, snažím se všechno dát dohromady a všechno se
      >>učím
      >>za pochodu. Myslela jsem, že od toho tady ty diskuze
      >>jsou. Takže jsem Vás alespoň pobavila i když jsem moc
      >>nezjistila.
      >Katce díky za odpověď. Jak ji tedy můžu převést na
      >nového zaměstnavatele?

Nemyslím, že by nový majitel měl povinnost převzít zaměstnance, pokud nechce, ale v tom případě by starý měl ukončit pracovní poměry výpovědí s odstupným.

U vás, jestli to dobře chápu, tak původní zaměstnavatel převádí zaměstnance z jedné své firmy, kterou prodal, do jiné firmy, která dosud funguje. Měla by být sepsána smlouva o převodu zaměstnanců, zaměstnanci by to měli dostat na vědomí, na OSSZ poslat kopii této smlouvy se seznamem zaměstnanců, kterých se to týká. Pracovní smlouvy zůstávají v platnosti, průměry, zůstatky dovolené také.

U ZP odhlášky a přihlášky klasicky.

• 25. 3. 2013 10:50

Minnie (neregistrovaný)

díky za odpověď a pomoc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).