Dobrý den slečno Mikulková,
podepsat prohlášení k dani pro Vás bude zřejmě výhodnější, protože už v průběhu rok Vám bude zaměstnavatel zohledňovat daňové odpočty, bude Vám tedy odvádět nižší, případně žádnou, zálohu na daň.
Zaměstnavatel za Vás NIKDY nebude podávat daňové přiznání, to si podává poplatník vždy sám (pokud musí), ale jestliže podepíšete prohlášení k dani (i dodatečně do 15. 2. 2013), zpracuje Vám roční zúčtování záloh a vrátí případný přeplatek na dani (nejpozději ve mzdě za březen násl. roku).
Pokud jde o povinnost podat DP - viz § 38g zákona o daních z příjmů. Budete-li mít jen 1 zaměstnavatele a žádné další příjmy, povinnost podat DP Vám nevznikne.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 2. 2012 23:20
Dobrý den pane Molíne,
chtěla bych se zeptat, zda musím nebo zda je pro mě vhodné podepsat Prohlášení poplatníka v případě, že mám v plánu uzavřít se zaměstnavatelem Dohodu o PP a zároveň jsem student. V létě se chystám na odbornou placenou stáž v ČR a poté bych si chtěla najít práci a není mi úplně jasné, kdo bude podávat za rok 2012 daňové přiznání, jestli já, nebo můj v té chvíli aktuální zaměstnavatel. Předem děkuji za odpověď a přeji úspěšný den.
Markéta Mikulková