Re: Jak zaúčtovat - přijatá faktura
Zkusím. v r.2008 měla být poskytnutá záloha na dlouhodobý HM při úhradě účtována převodem z účtu 052/221
Vyúčtování uhrazené zálohy z FP 042/321, 321/052 ( -052/-321)
Také moc nerozumím těm měsíčním splátkám..., ty nebyly z bankovního účtu, ale např. zápočtem nebo jinak? Napište, jak byla zaúčtovaná úhrada zálohy ať už z bankovního účtu nebo měsíčními splátkami.
Ne, tato záloha oněch 20.000,-- byla majitelem firmy uhrazena v hotovosti ... problém je, že se ke mě doklad o uhrazení této zálohy vůbec nedostal ... zbytek stroje byl uhrazen, částečně bankou a zbytek po dohodě s dodavatelem ve splátkách ... Můj problém je ten, že mi stále v přijatých fakturách u pořízení tohoto HM zůstává k úhradě oněch 20.000,-- (to je ta záloha z roku 2008), ale ve skutečnosti je již všechno uhrazeno ... nevím, jak se těch 20.000,-- zbavit ?? Provést úhradu z pokladny až nyní ? Zaúčtování této faktury je 042/321 ... A to je ten problém, nemůžu napsat, jak byla zaúčtovaná úhrada zálohy, vůbec jsem o ní nevěděla ... Děkuji J.
Toto účtování sice vystihuje faktický stav, ale kdyby bylo postupováno hned správně, účtovala byste: POKL půjčka od společníka 211/365, úhrada FP 321/211 a měla byste i spárovanou FP a souhlasilo by vám saldokonto. Takže, jestli ještě můžete do pokladny r. 2012, tak raději bych opravila tímto způsobem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
25. 3. 2013 12:10
Dobrý den, prosím o radu ... v roce 2008 firma uhradila 20.000,-- zálohu na koupi nového stroje. Přijatá faktura byla zaúčtována 042/321, částečně se hradila převodem z účtu a částečně masíčními splátkami .... Faktura je již celá uhrazená, problém je ovšem v tom, že až nyní jsem se dozvěděla, že těch 20.000,-- co se mi u této faktury stále nabízí k likvidaci bylo uhrazeno v roce 2008 jako záloha na tento stroj. Poraďte mi, jak zlikvidovat těch 20.000,-- když je to vlastně uhrazené .... děkuji J.