Re: Nezveřejnění čísla účtu
To není pravda, nemuseli ho nechat zveřejnit. Asi jste nečetla dobře
>>>>Prosím o radu. Mám známého-plátce DPH. Nemá žádný
>>>>účet-prý ho nepotřebuje-dělá vše za hotové. Takže
>>>>samozřejmě nenahlásil na FÚ žádné číslo účtu. Co s
>>>>tím? Děkuji
>>>Neznám zákon, který by nařizoval podnikateli mít
>>>účet,
>>>nemá , tak nezveřejnil.
>>nový zákon o dph to přeci nařizuje, že všichni plátci
>>dph museli do 28.2.2013 zveřejnit číslo
>>účtu-Povinnost
>>zveřejňování bankovních účtů používaných pro
>>ekonomickou činnost (§96 a §98 odst. 1 písm. d)
>>novely zákona)
>
>
>To není pravda, nemuseli ho nechat zveřejnit. Asi jste
>nečetla dobře
>Na stránkách mfcr píšou, že je to povinnost a dneska mi to říkala i jedna paní z FÚ
>
>
Musíte rozlišit povinnost oznámit bankovní účet spráci daně a souhlas (či nesouhlas) se zveřejněním bankovního účtu (na Internetu)
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/
Ust. § 96 zákona o DPH zakotvuje plátcům DPH:
1) Povinnost sdělit správci daně čísla všech svých bankovních2 účtů používaných pro jejich ekonomickou činnost.
2) Oprávnění (nikoli tedy povinnost) určit, který z takto povinně oznamovaných účtů bude zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup, tj. jako údaj v Registru plátců DPH.
§ 109 Ručení příjemce zdanitelného plnění
(2) Příjemce zdanitelného plnění RUČÍ také za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud je úplata za toto plnění
c) poskytnuta zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na jiný účet než účet poskytovatele zdanitelného plnění, který je správcem daně zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup.
S ohledem právě na ručení, já určitě nebudu platit vyšší částky v hotovosti.
Vždy budu požadovat účet dodavatele.
Opět špatné pochopení zákona, když zaplatíte v hotovosti tak na rozdíl od platby na nezveřejněný účet za daň neručíte. Naši zákonodarci tam hotovost zatím nijak nevložili. Pokud náš dodavatel nebude mít účet zveřejněný, tak si pro platbu v hotovosti přijde anebo si počká, až bude mít účet "dodatečně" zveřejněn.
Re: Nezveřejnění čísla účtu / HOTOVOST
A není to tak, že odběratel bude ručit, jak jste uvedl, jen v případě, že zaplatí na "špatný" bankovní účet?
To by pak, pokud by zaplatil v hotovosti, za žádnou nezaplacenou daň neručil
Co byste dělal, pokud byste potřeboval nějaký výrobek, který dodává jediný dodavatel a ten požaduje platbu pouze hotově?
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
25. 3. 2013 16:30
Prosím o radu. Mám známého-plátce DPH. Nemá žádný účet-prý ho nepotřebuje-dělá vše za hotové. Takže samozřejmě nenahlásil na FÚ žádné číslo účtu. Co s tím? Děkuji