Re: Prosim POMOC-nezdanen aut.honorar Dp
Na příloze 1 vyplníte příjem z podnikání....., výdaje uplatňujete procentem. Procento je 40. Ano, je to paragraf 7.
Autorské honoráře do 7 tis. měsíčně se daní u plátce 15% srážkovou daní. Pokud to tedy nemáte ve smlouvě ošetřeno jinak.
Reagovala jsem na odpověď uživatele remiza, který uvádí, že AH v částce do 7 tis. Kč měs. nepodléhají ZP a SP. V případě nakladatelské smlouvy o dílo výtvarné a slovesné nelze dle mého názoru aplikovat zvláštní sazbu daně dle § 7/6 ZDP (výplata nezdaněných honorářů je v pořádku). Podle zákonů o veřejném ZP (nejde o § 5/b) a o důch. pojištění (nejde o § 9/3/d) podléhají odvodům na ZP a SP.
Není to tak, že autorské honoráře do 7 tis. od 1 plátce se zdaňují u plátce, toto se týká POUZE příspěvků do médií, tedy do novin, časopisů, rozhlasu, televize... Podle toho, co tazatelka píše, nešlo o příspěvek do médií, čili musí přiznat sama.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 3. 2013 8:01
Dobry den, poprve si delam dane sama a hned problem. Loni jsem uzavrela s jednou firmou Nakladatelskou smlouvu o dilo slovesne a vytvarne. Uzavrela jsem postupne dve, na zaklade kazde jsem mela dostat 5000,-Kc. Ty mi taky dosly na ucet. Ale ted jsem se docetla, ze mi z nich firma mela strhnout srazkovou dan, coz neudelala. Jak mam nyni postupovat dal? Mam castku 10000,-Kc zahrnout do paragrafu 7 v DpFO?
Ostatni prijmy mam ze zavisle, popr. byly srazeny srazkovou dani.
Dekuji za pomoc, Karla