Re: HPP a DPP postupně v jednom měsíci
Já bych se s ní radši domluvila. Třeba může mít od 25.3 jiného zaměstnavatele, kde klidně mohla podepsat prohlášení, v tom případě by daň z DPP byla srážková. Pokud nemá jiného z-tele, nechala bych ji znovu podepsat prohlášení - pro DPP. O souběh ale nejde, když nejsou souběžně oba najednou
Ano,slevu na poplatníka jí dáte vy, protože jste první. Ale ona klidně mohla u nového zaměstnavatele podepsat také prohlášení , oni jí neuplatní slevu, ale budou danit zálohovou daní. Udělejte to tak,jak jsem vám psala, domluvte se s ní, zda tam podepsala či ne.
Paní Renato, Vy jste ale psala, že v tom případě by byla daň z DPP srážková. To je špatně. Srážková nebude v žádném případě. DPP se musí přičíst k té mzdě z pr.poměru a danit společně zálohovou daní a uplatní se z ní sleva na poplatníka. U druhého zaměstnavatele také může podepsat prohlášení, daň bude také zálohová, ale neuplatní se sleva na poplatníka.
A jen doplnění pro tazatelku: píšete, že se domníváte, že jí dáte slevu na poplatníka, protože u Vás odpracovala více jak polovinu měsíce. Vy jí dáte slevu ne proto, že u Vás odpracovala více jak polovinu měsíce, ale proto, že jste byla jejím prvním zaměstnavatelem v měsíci. Čili dala byste jí slevu, i kdyby u Vás odpracovala jen první týden v měsíci (zpravidla totiž dává slevu ten první zaměstnavatel).
Samozřejmě jste to postřehly a proto jsme Vám opravily v tom smyslu, že i v případě, že DPP následovala po prac. poměru, se musí DPP přičíst ke mzdě a danit dohromady. Ono totiž nezáleží na tom, jestli je DPP v témže měsíci souběžná s PP nebo následuje v témže měsíci až po něm. Prostě pokud má zaměstnanec více prac.vztahů v tomtéž měsíci, musí se všechny danit dohromady.
V tom případě by ale v březnu nemohl podepsat prohlášení u nového zaměstnavatele a ten by mu jeho mzdu do 5000 Kč danil srážkovou daní. Podle mě, když nepodepíše prohlášení pro DPP, budou tuto danit srážkovou daní, jde o nový prac.právní vztah, na který není podepsané prohlášení. Pokud bude podepsáno pro DPP, daní se dohromady, v tom s vámi souhlasím.
Byla jsem pryč, tak odpovídám až teď. Já to vidím jinak.Jemu skončí v polovině měsíce pracovní poměr, měl zde podepsané prohlášení. Pak v tomtéž měsíci nastoupí na DPP u téhož zaměstnavatele a do pracovního poměru k jinému zaměstnavateli. To daňové prohlášení ale platí u toho prvního zaměstnavatele zaměstnavatele pro celý ten měsíc (ne jenom pro půlku měsíce). Takže k DPP už prohlášení podepisovat nemá smysl, protože v témže měsíci se pracovněprávní vztahy musí danit VŽDYCKY dohromady a daní se podle toho, zda měl či neměl u toho zaměstnavatele pro ten měsíc podepsané prohlášení. No a u toho druhého zaměstnavatele, kam nastoupil na pracovní poměr na druhou polovinu měsíce, také může podepsat, ten mu to bude danit zálohovou daní a neodečte slevu. Vás mate to, že DPP by současně s tím druhým pracovním poměrem. Kdyby byla v tom měsíci jen ta DPP a současně u jiného zaměstnavatele jiný pracovní vztah,pak by se musel rozhodnout, kde podepíše. Ale protože on už měl u toho prvního zaměstnavatele prohlášení podepsané, tak tento mu vše zdaní zálohovou daní a uplatní slevu, ale musí zdanit vše za celý měsíc, tzn. mzdu + DPP. Opravdu nemůžete za žádných okolností danit v témže měsíci témuž člověku jednotlivé pracovní vztahy zvlášť, vždycky, tzn. v každém případě, je musíte zdanit dohromady. Kdybyste od odborníku zjistila jiný výklad, dejte prosím vědět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 3. 2013 8:10
Pracovnice ukončila HPP 22.3. a od 25.3. má DPP u stejného zaměstanavatele. V HPP jsem jí dala slevu na slevu na dani 2070, u DPP bude mít také zálohouvou daň když má 1000 Kč - jako souběh nebo srážkovou daň. Když je to v jednom měsíci, ale postupně, jedná se o souběh nebo ne?