Re: Fakturace v EUR.
Od roku 2013 NEMUSÍ být základ daně vyčíslován v české měně.
Klíčovými ustanoveními jsou § 4 odst. 4, který se vyjadřuje ke kurzu použitému pro účely přepočtu přiznat daň. Dále pak ustanovení o základu daně § 36, § 37a zákona o DPH.
Příklad z odborného webu:
Český podnikatel, fyzická osoba, která nevede účetnictví, plátce DPH, poskytuje právní služby jinému českému plátci DPH. Dohodnou se na platbě v eurech, a to až na základě daňového dokladu. Služba je uskutečněna 12. 3. 2013.
Dne 12. 3. 2013 dochází k uskutečnění služby. Dne 20. 3. 2013 vystaví právník daňový doklad, přičemž použije kurz ČNB k 12. 3. 2013. Počínaje rokem 2013 není povinen vyčíslovat základ daně v českých korunách, stačí stanovení daně v korunách.
Cena bez DPH ............................1 000,00 EUR
Kurz 12. 3. 2013 .........................25,66
DPH ...........................................21,00 %
DPH v Kč ....................................5 388,60 CZK
K úhradě ....................................1 210,00 EUR
Pro doplnění, jaký je např. postup, je-li:
Příjemcem je právnická osoba, která vede účetnictví. O faktuře a přijaté službě účtuje účetním kurzem podle svých účetních regulí, může jít o měsíční pevný kurz. Nárok na odpočet DPH uplatní v částce uvedené na daňovém dokladu.
Re: Fakturace v EUR.
Máte pravdu, stačí vyčíslit daň v Kč, základ být v Kč nemusí... sorry
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 3. 2013 10:38
Moc prosím můžete mi někdo poradit.Mám vyfakturovat tuzemské
spediční firmě dopravu v eurech. Vedu daňovou evidenci, ale
vůbec nevím jak to udělat. Nikdy jsem to nedělala. Prosím poraďte.
Děkuji.