Re: výpověď a nemoc
děkuji, znamená to tedy, že budu po dobu nemoci pobírat 21 dní náhradu od zaměstnavatele, pak případně i nemocenskou od sociálky a až se vrátím do práce, tak poběží těch zbylých 12 dní výpovědní lhůty a pracovní poměr skončí po uplynutí těch 12 dní od nástupu do práce po nemoci?
Odpověď dankase není správná, protože jste nenapsala, kdo dal výpověď. Zda vy nebo zaměstnavatel vám. Napište a až podle toho dostanete správnou odpověď.
Tak v tom případě se na vás vztahuje § 53 odst. 2 ZP
2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
aha, takže když to shrnu, po dobu nemoci mi výpovědní lhůta neběží, zbytek výp. lhůty v mém případě 12 dnů( nemoc začne 20.5.2013)začne zase plynout po skončení DPN a ten 12. den je dnem, kdy mi skončí prac. poměr
budu pobírat 21 dní náhradu a když bude nemoc delší tak pak nemocenskou od sociálky, je to tak?
a může zaměstnavatel dát výpověď pro nadbytečnost v době DPN? myslím, že ne
Ano, prvních 21 dnů dostanete zaplacenou náhradu od zaměstnavatel, pokud bude nemoc delčí než 21 dnů bude vám OSSZ vyplácet nemoc. dávky.
V době DPN vám zaměstnavatel pro nadbytečnost nemůže dát výpověď - § 53 odst. 1a) ZP. Ale to není váš případ, vám dal výpověď a až ve výpovědní době bude nemoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 3. 2013 12:09
dobrý den prosím o vysvětlení
od 1.4. mi běží dvouměsíční výpovědní lhůta,ale 20.5. jsem objednaná na operaci, budu si muset poté vzít nemocenskou,jaký dopad to bude mít na výpovědní dobu? Skončí mi tedy prac. poměr 31.5.2013?