Re: DPP a daňový bonus??
Tak když si nevypíšete děti do daňového prohlášení, že je chcete uplatňovat, tak Vám je pochopitelně účetní neuplatňovala (předpokládám, že jde o děti malé nebo studující do 26 let). Pokud nejsou uplatňované v průběhu roku, můžete je ještě uplatnit v přiznání, a to až 3 roky zpětně. Podmínkou ale je, abyste vždycky v tom roce měla hrubého celkem aspoň 48000. Takže poproste účetní, ať Vám vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech za ty uplynulé roky, kdy děti nikdo neuplatnit, vyplňte daňová přiznání, ve kterém Vám vyjdou bonusy a podejte je na FÚ. Ale honem, můžete dostat spoustu peněz. Jestli se v tom vůbec nevyznáte, vyplňte je za pomoci někoho, kdo daňová přiznání dělá (předloni např. bylo jiné zvýhodnění na dítě než loni).
Píšete, že manžel v roce 2010 zemřel. Honem zavolejte do firmy do mzdové účtárny, kde pracoval, a zeptejte se, jestli uplatňoval zvýhodnění na děti. Pokud vůbec ne, tak děti uplatníte Vy za celý rok 2010. Pokud ano po část roku, tak je uplatníte Vy za ty zbylé měsíce, kdy on už je uplatnit nemohl. Každopádně požádejte účetní o vystavení potvrzení o tom, jak to bylo a v úterý odevzdejte přiznání na FÚ. Když to potvrzení z té účtárny nebudete mít, doložíte později, ale zjistěte si, ve kterých měsících 2010 byly děti skutečně uplatněné, ať to můžete zapracovat do přiznání. Třeba je měl vypsané v prohlášení, ale marodil, tak ani slevu ani bonus nedostal. Zkrátka rychle zjistěte, jak to je, ať Vám peníze neutečou. Vy si děti zapište do prohlášení, jistější je, když bonus dostanete už v průběhu roku každý měsíc, ve kterém Vaše hrubá mzda dosáhne aspoň 4000 Kč.
Moc Vám děkuji.. Do firmy jsem volala,byla tam velice ochotná paní, manžel v roce 2010 daňový bonus nečerpal žádný měsíc. Dokonce mi nabídla, že mi s tím pomůže. Měli mého muže všichni rádi.
Tak si připadám jako blázen, na tolika úřadech jsem byla, tolika lidem sdělovala co a jak a nikdo mi nic neřekl.
Děkuji za rady... Julča
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2013 11:34
Dobrý den,
již pátým rokem dělám na dohodu o provedení práce a beru z ní cca 5-10 tis. měsíčně. Daně neplatím, protože podepisuju prohlášení.
Jsem na rodičovské dovolené se třetím dítětem, vdova, žiju s dětmi sama.
Kamarádka mi teď řekla, že mám nárok na nějaký daňový bonus? Že si mám honem podat přiznání a že mi stát dá nějaké peníze?
Nikdy jsem žádný bonus či něco takévho neměla, možná manžel, ale ten zemřel v roce 2010.
Děkuji za radu, krásný den. Julča