Re: Faktura z Rakouska s vyčíslením i CZ
a jak víte, že je to s DPH, když není rozepsáno? a o jakou službu jde?
takže vlastně platí tady stejně to, jako by částky ani v CZK uvedeny nebyly nemám pravdu? Mě to jen zmátlo, protože když jsem mluvila se zástupkyní firmy tady u nás, říkala, že nám pošlou fakturu vyčíslenou i v CZK, tak jsem myslela, že u toho problém nebude, že se s tím bude zacházet jako s naší fakturou. A nebude se muset nic přepočítávat. Bude se muset stejně použít systém reverse charge...
Omlouvám se, jestli se ptám hloupě, ale mate mě to, jelikož to dělám poprvé. Mluvila jsem s paní, která vyřizuje v ČR věci za rakouskou firmu a řekla mi, že si můžeme vybrat v jaké měně chceme platit, tak jsem myslela (blbě), že nebude takový problém. Myslela jsem to tak, že zadám do účta částku na 8.346.94+připočtu DPH a pošleme jim tedy částku cca 10.000,-.Ale myslela jsem asi blbě..?
Děkuji, tak jsem si to také myslela. A jestli ještě můžu, kurzový rozdíl mi pak vznikne mezi vystavením faktury a její úhradou nepletu-li se?Protože kolegyně počítala když Vám to uvedu na příkladu: faktura vystavena dne 9.10. se splatností 30 dní (vše OK, žádná zvláštní situace,žádné dodatky,doplnění)a rozepsala si na faktuře kurz:25.360(ke dni 12.11.-jak si uvedla zdan.plnění), základ daně 3361.72, sazbu daně a celkem s dph a zdanitelné plnění 12.11.2012.Proč v listopadu když faktura byla vystavena9.10? A o kurzových rozdílech nemá nikde zmínku?Nějak si to nedokážu vysvětlit...
loni se reverse charge dělal ke dni doplnění určitých údajů na fakturu, pokud kolegyně doplnila údaje 12.11, použila i kurz ke dni 12.11.
kurzové rozdíly vzniknou mezi kurzem při zaúčtování faktury a kurzem dne úhrady
vy ale můžete zaplatit v CZK, takže žádný kurzový rozdíl nevznikne
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 3. 2013 11:44
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda když jsme obdrželi fakturu od rakouské firmy, která má zastoupení i u nás, fakturu ovšem zaslala rakouská firma. Faktura je vyčíslena v EUR i CZK. Když vyčíslili na 325.10 EUR a v CZK na 8.346.94,- a chceme hradit na účet v CZK, můžu si hodit částku do účetnictví 8.346.94 včetně DPH nebo musím postupovat jinak.
Moc děkuji za rady.