Re: OT - operace, nem. z povolání, ukonč
A když zam-tel sice má smluvního poskytovatele pracovnělékařských služeb, ale za necelých pět let, co pracuji u tohoto zam-tele, jsem u něj nebyla (ani na vstupní prohlídce - tehdy totiž zam-tel tohoto poskytovatele neměl), tak jak může zdravotní stav posoudit? Navíc je to dobrý známý zam-tele a nedávné době byl souzen za neoprávněný předpis léků.. :(
Pro MV - tedy promiňte, ale pracovat u tohoto zaměstnavatele necelých 5 let jako účetní a snažit se o uznání karpálů jako nemoci z povolání, aby Vás tento zaměstnavatel musel odškodňovat, mi přijde, mírně řečeno, jako vyčuranost, takže se Vašemu zaměstnavateli vůbec nedivím, že Vás tam v budoucnu nechce. A i kdyby ty karpály byly uznány jako nemoc z povolání, pak se určitě bude tento zaměstnavatel snažit o zpochybnění toho, že za to může on, když u něj pracujete jako účetní necelých 5 let. A fakt si neumím představit, že by komise uznala karpály jako nemoc z povolání, i kdybyste jako účetní pracovala 30 let, vždyť karpály má kde kdo a každý si ruce nějak namáhá. To by teda bylo nemocí z povolání mraky.
A to odstupné 12ti měsíční - na to byste měla nárok (jak píše VH) jen kdyby Vám dal na základě posudku, že nemůžete vykonávat dohodnutou práci, výpověď. A to bych teda chtěla vidět, že by toto nějaký doktor uznal, vždyť jakou jinou práci byste teda mohla vykonávat s karpálama? Žádnou?
Je to moje první práce po škole, takže mám ten SKT opravdu odtud. Jinak za vyčuranost to nepovažuji, jde mi pouze o to, abych po dobu dlouhé rekonvalescence a nízkého nemocenského mohla v pohodě splácet hypotéku aj. - pojišťovna by mi v případě uznání NZP - jak Vy jistě víte - doplácela do průměrného výdělku.
Navíc - SKT asi z nějakého důvodu bude v seznamu nemocí z povolání nebo se mýlím?
Jestli jsou karpály v seznamu nemocí z povolání nevím, ale opravdu si neumím představit, že by uznali, že syndrom karpálních tunelů byl způsoben - po škole první- pětiletou prací v účtárně a uznali to jako nemoc z povolání.
Opravdu Vám to z hlediska vztahů s touto firmou stálo za to? A vlastně i z hlediska ucházení se o práci u jiných firem? Důsledky jste pravděpodobně díky svému mládí nedomyslela.
Jediná urážka, kterou jsem si dovolila, byla ta, že jsem si dovolila říct, že mi to přijde jako vyčuranost, což mi tedy opravdu přijde. Vy jste o tomto psala před nějakým časem a někdo Vám tam odpověděl, že spíš než na papíry na karpály to vidí na papíry na hlavu. Já bych to ale znovu zdůvodnila pouze Vaším mládím a nezkušeností. Vždyť si představte, že se budete ucházet o práci (jakoukoli) jinde a po posouzení jejich lékařem bude znít verdikt: bacha na ni, ona se snažila karpály po pár letech práce v účtárně u prvního zaměstnavatele uhrát jako nemoc z povolání u něj, což se může opakovat i u nás.
>>>
>>>>>
>>>>>Je to moje první práce po škole, takže mám ten SKT
>>>>>opravdu odtud. Jinak za vyčuranost to nepovažuji, jde
>>>>>mi
>>>>>pouze o to, abych po dobu dlouhé rekonvalescence a
>>>>>nízkého nemocenského mohla v pohodě splácet hypotéku
>>>>>aj.
>>>>>- pojišťovna by mi v případě uznání NZP - jak Vy
>>>>>jistě
>>>>>víte - doplácela do průměrného výdělku.
>>>>>Navíc - SKT asi z nějakého důvodu bude v seznamu
>>>>>nemocí z povolání nebo se mýlím?
>>
>>Jediná urážka, kterou jsem si dovolila, byla ta, že
>>jsem si dovolila říct, že mi to přijde jako
>>vyčuranost,
>>což mi tedy opravdu přijde. Vy jste o tomto psala
>>před
>>nějakým časem a někdo Vám tam odpověděl, že spíš než
>>na papíry na karpály to vidí na papíry na hlavu. Já
>>bych to ale znovu zdůvodnila pouze Vaším mládím a
>>nezkušeností. Vždyť si představte, že se budete
>>ucházet o
>>práci (jakoukoli) jinde a po posouzení jejich lékařem
>>bude znít verdikt: bacha na ni, ona se snažila karpály
>>po
>>pár letech práce v účtárně u prvního zaměstnavatele
>>uhrát jako nemoc z povolání u něj, což se může
>>opakovat
>>i u nás.
>
>Zajímavé... Píšu sem o tomto problému poprvé :-) A to,
>že je někdo mladý neznamená, že je hloupý a nedomýšlí
>následky.
Hloupý být nemusí, ale vyčůraný ano. Naše dlouholetá ekonomka byla minulý rok na karpálech, je jí 60 a že by hrála na nemoc z povolání? Tak to opravdu ne a po 1 měsíci byla zpět v práci, žádné 2-3 měsíce.....
>>>>
>>>>>>
>>>>>>Je to moje první práce po škole, takže mám ten SKT
>>>>>>opravdu odtud. Jinak za vyčuranost to nepovažuji, jde
>>>>>>mi
>>>>>>pouze o to, abych po dobu dlouhé rekonvalescence a
>>>>>>nízkého nemocenského mohla v pohodě splácet hypotéku
>>>>>>aj.
>>>>>>- pojišťovna by mi v případě uznání NZP - jak Vy
>>>>>>jistě
>>>>>>víte - doplácela do průměrného výdělku.
>>>>>>Navíc - SKT asi z nějakého důvodu bude v seznamu
>>>>>>nemocí z povolání nebo se mýlím?
>
>>>
>>>Jediná urážka, kterou jsem si dovolila, byla ta, že
>>>jsem si dovolila říct, že mi to přijde jako
>>>vyčuranost,
>>>což mi tedy opravdu přijde. Vy jste o tomto psala
>>>před
>>>nějakým časem a někdo Vám tam odpověděl, že spíš než
>>>na papíry na karpály to vidí na papíry na hlavu. Já
>>>bych to ale znovu zdůvodnila pouze Vaším mládím a
>>>nezkušeností. Vždyť si představte, že se budete
>>>ucházet o
>>>práci (jakoukoli) jinde a po posouzení jejich lékařem
>>>bude znít verdikt: bacha na ni, ona se snažila
>>>karpály
>>>po
>>>pár letech práce v účtárně u prvního zaměstnavatele
>>>uhrát jako nemoc z povolání u něj, což se může
>>>opakovat
>>>i u nás.
>>
>>Zajímavé... Píšu sem o tomto problému poprvé :-) A
>>to,
>>že je někdo mladý neznamená, že je hloupý a nedomýšlí
>>následky.
>
>Hloupý být nemusí, ale vyčůraný ano. Naše dlouholetá
>ekonomka byla minulý rok na karpálech, je jí 60 a že by
>hrála na nemoc z povolání? Tak to opravdu ne a po 1
>měsíci byla zpět v práci, žádné 2-3 měsíce.....
Pořád nevím, proč vyčůranost. Nejde přece o firemní peníze. Firma je pro tyto případy ze zákona pojištěna.
Podle mého názoru pokud má někdo ohrožení nemocí z povolání nebo uznanou nemoc z povolání, tak ho zaměstnavatel musí na základě posudku převést na jinou vhodnou práci, pokud ji má. Pokud ji nemá, tak může přistoupit k výpovědi (s 12ti měsíčním odstupným, pokud se zcela nezprostí odpovědnosti za tu nemoc z povolání). Jako co byste teda chtěla v té firmě pracovat, když v účtárně byste při uznání nemocí z povolání nemohla, protože účtování Vám přece způsobilo nemoc z povolání? Anebo by podnikový lékař neuznal, že nesmíte vykonávat sjednanou práci, Vy byste dále pracovala jako účetní a pak by fakt hrozilo, že se to bude opakovat - tak, jak Vám to řekl ředitel. SKT jako nemoc z povolání možná uznají při nějaké dlouhodobé velké zátěži rukou, ale u mladé účetní?
Mimochodem - říkáte, že sem píšete poprvé. Michaela V. - to nejste Vy? Viz příspěvek z 15.2. http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1034848
Myslím si, že tady ta diskuze je zbytečná. Můj manžel pracuje 33 let jako zámečník, svářeč a loni byl na operacei karpálů obou rukou. Operace se nezdařily, následovala další operace, protože se poškodil nerv. Jelikož při práci svařuje a následně bruskou brousí, taky žádal o nemoc z povolání. Platíme si v práci podnikového právníka, ten mi ještě udělil několik cenných rad a výsledek byl nulový. Přišli z hygieny, posbírali brusky, kterými manžel brousí, udělali rozbory, změřili zátěž a řekli, že se nevleze do tabulek. Kde potom taková účetní by se mohla vlést do tabulek? Nevěřím, že by ji nemoc z povolání uznali. Kdysi ano, ale dnes již to není tak jednoduché.
jj, nedávno tu all psala, že chlapi nejsou tak "vyčůraní" jako některé ženy, tady máme zářný příklad. 12- měsíční odstupné za to, že někdo 5 let pracuje, náhradu mzdy při nemoci z povolání, no a pak ještě možní invalidní důchod - nejlépe plný, ne ? chápu, že v dnešní těžké době se každý musí starat, ale musí to být trošku reálné. Kara vám to napsala hezky, slušně, dobře vám to vysvětlila, měla byste o jejích slovech přemýšlet a jít trochu do sebe.
Přeji hezký den a aby vám operace dopadla dobře
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2013 11:47
Žádám o radu, resp. o info, jak se zachovat.
Zam-tel věděl půl roku dopředu, že 2.4. nastupuji na operaci karpálních tunelů s rekonvalescencí 2-3 měsíce. Toto onemocnění mi řeší klinika prac. lékařství jako nemoc z povolání; na pracovišti již byla krajská hygienická stanice a sepsali protokol. Sdělili mi, že ještě přijede někdo ze zdravotního ústavu provést měření lokální svalové zátěže, bohužel nikdo se zatím nedostavil a měření už tedy neprovede na mě (možná na nějakém figurantovi, ale to se mi jeví jako neobjektivní - pracuji jako účetní ne např. s nějakým nářadí.
Včera si mě zavolal generální ředitel s tím, že by se rád dohodl na ukončení PP k 30.6.2013 (tedy po skončení PN) - když to shrnu, tak proto, že takového člověka tam dál nechtějí, že by se onemocnění mohlo vrátit atd.
Jsem z toho na nervy, poraďte.
Děkuji.