Re: co s účetn.-prosím opravdu nikdo??
Dotaz: máte nespotřebované zboží (které ještě nebylo dáno do nákladů), máte nezaplacené pohledávky, popř. závazky?
takže to zboží, které jste měli na skladě a už bylo uplatněno v nákladech: celá částka se vezme a přičte se k základu daně (u fyziček je to v příloze 1 položky upravující základ daně), u právnických v blěděmodrém (řádek 40 DP). Hůř jsou na tom neuhrazené pohledávky, tady asi budete muset čekat na jejíich uhrazení a účtovat o pohybu na bÚ nebo v pokladně, jou li po lhůtě splatnosti, tak buď odepsat nedaňově nebo čekat na zaplacení, či promlčení.
No, já bohužel neznám jak vypadá všechno vaše podvojko, tedy zůstatky všech účtů, z daňového hlediska máte vše vypořádáno.
Kdybych viděla celou rozvahu, tak bych poradila. takto na dálku se to moc nedá. Nicméně nevím, jak máte např. vypořádány zisky a ztráty v rozvaze.
>>
>>No, já bohužel neznám jak vypadá všechno vaše
>>podvojko, tedy zůstatky všech účtů, z daňového
>>hlediska máte
>>vše vypořádáno.
>>Kdybych viděla celou rozvahu, tak bych poradila.
>>takto
>>na dálku se to moc nedá. Nicméně nevím, jak máte
>>např. vypořádány zisky a ztráty v rozvaze.
musela jsem umazat začátek zprávy, už mě to nechtělo pustit psát dál.
>...klidně Vám pošlu rozvahu, jen mi písněte mail. to
>by od Vás bylo moc hezké, kdybyste mi to pomohla
>zavřít.
ještě mě napadlo - s tím skladem - mohla bych to dát na nějaký účet - že se to rozbilo??
Rozvahovým dnem v případě přerušení činnosti je 31.12. (v případě ukončení je to den ukončení). V obou případech je ovšem postup stejný jako kdybyste v činnosti pokračovala, t.j. normální účetní závěrka se vším všudy. V novém pokračujete jako by se nic nedělo. Takto postupujete dokud budete vést účetnictví nebo neukončíte činnost.
Z hlediska daně z příjmu postupujete podle §28 odst.8 písm. b bod 1.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 3. 2013 17:17
>prosím o radu!
>přerušila jsem podnikání, ale nevím co s účetnictvím.
z bú jsem vybrala peníze do pokladny, asi je vyberu úplně, ale nevím jak zaúčtovat. zboží na skladě mohu rozdat. je to tak správně? nebo mohu výkazy - rozvahu... nechat stejnou jako na konci r. 2011, když tam v roce 2012 nebyl žádný pohyb?