Re: Čerpání RD a zůstatek dovolené
Omlouvám se :-(, tady jsou data. Do 15.2.2010 jsem byla na RD s prvním dítětem bez zůstatku dovolené. PPM jsem čerpala 16.02.2010 - 30.08.2010. Od 31.08.2010 do výpovědi (29.3.2013) jsem byla na RD s druhým dítětem. Stačí to takto?
Moc děkuji
Díky a můžete mi to prosím vysvětlit, proč o 2/12? za jaké období..
:-) skvělé je, že když jsem si to nevybrala a ani nepožádala, že mi to za ty 3 roky nezaniklo, jak tvrdí zaměstnavatel. Děkuji za příjemnou zprávu... A jakým průměrem mi to proplatí? Já tam vlastně neodpracovala ani 1 celý měsíc od nástupu, hned jsem byla na nemocenské :-( Hrubý plat ve smlouvě mám 23.000,- hrubého? Smím poprosit i o radu v tomto, aby mě neošidili jak s tvrzením o tom nenároku na dovolenou :-( Děkuji
Za rok 2010 vám vznikl nárok na 20 dní dovolené, které jsou z důvodu RD kráceny o 2/12, takže nárok je na 16,5 dne dovolené, kterou by vám měli nařídit čerpat nebo při ukončení PP proplatit.
Nemá u sebe kalendář z r. 2010, tak doufám, že jsem spočítala ty dny dobře.
Aha, díky vám všem už je mi to jasné. Ale mate mě, že se to nekrátí v letech 2011 - 2013, ale pouze v tom 2010. Jsem samozřejmě moc ráda..
A jakým průměrem mi to proplatí? Já tam vlastně neodpracovala ani 1 celý měsíc od nástupu, hned jsem byla na nemocenské :-( Hrubý plat ve smlouvě mám 23.000,- hrubého? Smím poprosit i o radu v tomto, aby mě neošidili jak s tvrzením o tom nenároku na dovolenou :-( Děkuji
Teď jsem Vám to vysvětlovala v dotaze o něco níže. V roce 2010 jste čerpala MD, která se považuje za dobu odpracovanou. V dalších letech už jste MD neměla, takže z hlediska určování nároku řádné dovolené jste nic neodpracovala, takže Vám žádný nárok nevznikl, jenom v tom roce 2010. Každý rok se totiž posuzuje zvlášť. Takže já být zaměstnavatelem, přistoupím na dohodu o skončení , na dobu mezi koncem rodičovské a koncem pracovního poměru bych Vám dala čerpání řádné dovolené a její zbytek bych Vám proplatila. Zaplacenou ji dostanete pravděpodobným průměrem, ten určí zaměstnavatel tak, aby byl co nejvíce podobný pravdě. Já bych ho určila z 23000 např. takto: 23000 : 173,92 (= průměrný počet prac. hodin v měsíci) = 132,24 ( = průměr na hodinu).
Jen podotýkám, že v dolejším dotaze se psalo, že Vám rodičovská skončila 18.3., takže na rodičovské už nejste.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 3. 2013 10:43
Dobrý den, po rodičovské dovolené s prvním dítětem, jsem nastoupila na PPM s druhým dítětem a po něm na rodičovskou dovolenou.
Prosím vznikla mi z titulu PPM nějaká dovolená? Myslím si správně,že mám nárok na celých 20 dnů? Pokud ano a tuto dovolenou jsem si nevybrala a ani o ni nežádala a nyní jsem dala po 3 letech RD výpověď, bude mi nějaká dovolená proplacena? Zaměstnavatel tvrdí, že ne
Moc prosím o info jak to je? Velice vám děkuji za pomoc