Re: zápočtový list, evidenční list DP
Ověřte si na OSSZ, že vám ELDP udělali a odeslali. Jestliže na starém zápočtovém listu nebyla exekuce uvedena, neměl nový zaměstnavatel možnost zjistit, že vůbec nějakou exekuci máte. Rozhodně nemůžete spoléhat na to, že je zaplacená. Musíte exekutora kontaktovat sama a zjistit si stav.
Dostala jsem od zaměstnavatele pouze potvrzení o zaměstnání, kde byla uvedená částka která zbývá zaplatit exekutorovi ale protože mi náleželo odstupné - které z větší části jde právě na exekuci.. Měla abýt tato částka nižší.. Odstupné mi nebylo zohledněno vůbec! Proto nechápu proč mi nový zaměstnavatel neuvedl v zápočtovém listu o exekuci ani zmínku.
Měl šanci nový zaměstnavatel se o této exekuci dozvědět? Odevzdala jste mu zápočtový list - NE. Oznámila jste mu, že je na Vás vedene exekuce?
Nevěděla jsem že potvrzení o zaměstnání a zápočtový list jsou jedno a totéž. Myslím si že ZL by měl obsahovat zohlednění odstupného. Ale na dokladu - potvrzení o zaměstnání je pouze kdy jsem ukončila prac. poměr, průměrná měsíční mzda, a kolikrát byla odeslána splátka exekutorovi. Je nedostatečný!
Paní Líba má pravdu, přece když vystavuji potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťák) ještě před zpracováním mezd, tak také nevím, jaká srážka z těch posledních mezd bude provedena. Já to tedy dělám tak, že k té exekuci uvedu, že je to stav před srážkou za poslední měsíc. Ale nějak jsem se ztratila v tom, jak to vlastně bylo - Vy se zlobíte, že starý zaměstnavatel provedl srážku z odstupného a tím pádem už měla být Vaše exekuce zaplacená, ale nový zaměstnavatel také provedl srážku, protože ji exekuci viděl na zápočťáku? To je normální a Líba i já Vám vysvětlujeme proč. Exekutor zjistí, že už je exe zaplacená a přeplatek vrátí. Každopádně kontaktujte exekutora.
Potvrzení o zaměstnání je zápočtový list, jenom se tomu jinak říká. Vystavuje se v okamžiku ukončení pracovního poměru, takže ještě v té době nebývá poslední mzda zpracovaná. Nový zaměstnavatel musí na základě informace o exekuci oslovit exekutora a ten mu pošle aktuální stav. U tak krátkého PP se to pravděpodobně ani nestihlo nebo mzdová dostala informaci, že je exekuce zaplacená. V každém případě bych se zajímala o to, jestli to tam nezapsala jen omylem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2013 10:46
Dobrý den,
pracovala jsem ve firmě která zanikla loni. Nedostala jsem od nich zápočtový list a ELDP. Doplňuji že jsem měla exekuci na plat. Nedostala jsem tak vyúčtování odstupného - nic. Jen potvrzení o zaměstnání, které jsem letos v únoru odevzdala novému zaměstnavateli, po 14 dnech jsem však skočila prac. poměr. A zápočtový list byl bez vedené exekuce. Mám to brát tak, že již byla exekuce zaplacena nebo nový zaměstnavatel neměl podklady k tomu ji do zápočtového listu uvést?
Dále se chci zeptat jestli mi tedy stačí poslední zápočtový list, byť za 14 dní, nebo mám stále požadovat po bývalém zaměstnavateli zmíněné doklady. Děkuji