Re: výpočet odškodnění pracovním úrazem
>>Dobrý večer.Můj zaměstnavatel udělala chybu při
>>výpočtu odškodnění pracovního úrazu při pracovní
>>neschopnosti a došlo k chybnému vyplácení odškodného
>>které bylo o
>>50000Kč vyšší.V této chvíli po ně chce zaměstnavatel
>>částku zpátky .Paní účetní proti těmto chybám není
>>pojištěná .Musím peníze vrátit?Já je už nemám jak se
>>mohu
>>v tomto případě bránit zaměstnavatel ze ně dělá
>>zloděje ale já si myslel že je vše v pořádku když to
>>počítala jejich účetní.Moc Vám děkuji za brzkou
>>odpověď Vlado
>co si pamatuji, dříve platilo, pokud jste pobral v
>dobré víře, nejste povinen vracet ... otázkou je, jak by
>bylo mně jako mzdové účetní :-( pravdou je to, že by
>měla být alespoň "jištěná" pojistkou proti "blbosti"
>...je mi to také líto ale při dopočítání výplaty mi řekla účetní že ně přeplatila cca10 000kč a to jsme se dohodli že mi to strhnou z platu.To jsem zaplatil a řekla mi že je vše v pořádku a po kontrole od Kooperativy přišla s tínto
>>>Dobrý večer.Můj zaměstnavatel udělala chybu při
>>>výpočtu odškodnění pracovního úrazu při pracovní
>>>neschopnosti a došlo k chybnému vyplácení odškodného
>>>které bylo o
>>>50000Kč vyšší.V této chvíli po ně chce zaměstnavatel
>>>částku zpátky .Paní účetní proti těmto chybám není
>>>pojištěná .Musím peníze vrátit?Já je už nemám jak se
>>>mohu
>>>v tomto případě bránit zaměstnavatel ze ně dělá
>>>zloděje ale já si myslel že je vše v pořádku když to
>>>počítala jejich účetní.Moc Vám děkuji za brzkou
>>>odpověď Vlado
>>co si pamatuji, dříve platilo, pokud jste pobral v
>>dobré víře, nejste povinen vracet ... otázkou je, jak
>>by
>>bylo mně jako mzdové účetní :-( pravdou je to, že by
>>měla být alespoň "jištěná" pojistkou proti "blbosti"
>>...je mi to také líto ale při dopočítání výplaty mi
>>řekla účetní že ně přeplatila cca10 000kč a to jsme se
>dohodli že mi to strhnou z platu.To jsem zaplatil a
>řekla mi že je vše v pořádku a po kontrole od
>Kooperativy přišla s tínto .Prosím poradíte jak postupovat abych neplatil nemám na to děkuji
je zvláštní, že je přeplatek 50tis. Kč, to jste byl v dlouhodobé neschopnosti? Odškodnění PÚ Vám vyplácela přímo mzdová účetní a pak teprve si částku nechala zaplatit od Kooperativy? Je to velmi nepříjemná situace pro MÚ, i kdyby měla pojistku "na blbost", tak pochybuji, že by se to vztahovalo i na tento případ, kdy zaplatila tolik Kč navíc (asi by to pojišťovna brala, že to mohl být záměr - co víme, třeba to mohli brát, že to tak spočítala schválně, aby se pak o tyto peníze podělili mezi sebou, ale to není Váš případ a nic by nevyplatila - ale to je můj názor). Každopádně byste se měl bránit, protože dělat z Vás zloděje, je přinejmenším zarážející a pro Vás urážející, zvlášť, když jste dodal všechny potřebné podklady a výpočet přece sám neprovádíte. Lituji MÚ, ale chápu Vás, že se budete bránit.
§ 331 Zákoníku práce:
Vrácení neprávem vyplacených částek může zaměstnavatel na zaměstnanci požadovat, jen jestliže zaměstnanec věděl nebo musel z okolností předpokládat, že jde o částky nesprávně určené nebo omylem vyplacené, a to do 3 let ode dne jejich výplaty.
--
Vy jste, jak uvádíte, již vrátil 10 000 Kč a řekla Vám, že je již vše v pořádku. Tedy nemůžete předpokládat "že jde o částky nesprávně určené nebo omylem vyplacené". Nic neplaťte, odvolávejte se na tento paragraf.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 3. 2013 20:28
Dobrý večer.Můj zaměstnavatel udělala chybu při výpočtu odškodnění pracovního úrazu při pracovní neschopnosti a došlo k chybnému vyplácení odškodného které bylo o 50000Kč vyšší.V této chvíli po ně chce zaměstnavatel částku zpátky .Paní účetní proti těmto chybám není pojištěná .Musím peníze vrátit?Já je už nemám jak se mohu v tomto případě bránit zaměstnavatel ze ně dělá zloděje ale já si myslel že je vše v pořádku když to počítala jejich účetní.Moc Vám děkuji za brzkou odpověď Vlado