Re: OT - jak vybrat notebook?
Pokud bych si vybíral pro sebe, pak kromě technických parametrů bych upřednostnil takový, pro který lze dokoupit tzv. Docking Station. Jde v principu o jakýsi stojan, ke kterému je možné natrvalo připojit monitor, externí klávednici, myš, tiskárnu a bůhvícoještě. V kanceláři máte notebook zasunut v této dokině a potřebujete-li si ho odnést, pak stisknutím jediného tlačítka se notebook vysune. Dokina Vám zůstane i s připojenými periferiemi na stole a žádné kabely nemusíte ručně pořád odpojovat nebo připojovat.
Já vám toho o parametrech moc neřeknu, protože mi notebook vybíral syn, ale od pátku mám HP ProBook 4540s (H4Q91ES#BCM) s Windows 8 a jsem nadmíru spokojená. Stál mě cca 11 tis. + bezdrátová myš za 500 Kč. Kupovala jsem ještě Microsoft Office Professional Plus 2013, ale třeba doma nějaký Office máte.
Takže z hlediska nároků nic moc.
Dle mého by stačil :
procesor i3, 4 GB RAM, W8 64 bit (případně stačí i W7, pokud bude podložen slevou),
3x USB port (alespoň jeden v provedení 3.0-vyšší rychlost přenosu dat)
displej 15" + externí monitor
možná by stačil i NB s displejem 17" - dobré vyzkoušet
doporučuji NB s numerickou klávesnicí
rozšíření o externí klávesnici (přece jen je větší) a bezdrátovou myš
Docking station je v tomto případě zbytečná
externí monitor :
22" nebo i 24" (z vlastní zkušenosti mohu jen doporučit, ale cena o cca 1000 Kč dražší)
externí HDD pro zálohování dat - s rozhraním USB 3.0
- MS Office ?? - možno nahradit nějakým OpenOffice či StarOffice kompatibilita sice není 100%, pokud nepoužíváte VBA nebo moc nezdobíte tabulky grafikou, pak je již téměř 100%.
- antivirový program
- Acronis - SW pro zálohování ??
Možný je samozřejmě i stolní PC - výhody x nevýhody :
- vyjde levněji při stejném výkonu,
- dle mého nutno dokoupit záložní zdroj napájení - cca 2 tis. CZK
- zabere víc místa a problém s kabeláží
- větší rozšiřitelnost a lepší opravitelnost (NB se moc neopravují a rozšiřitelnost je minimální)
- lepší zabezpečení dat - záložní disk by mohl být interní
- větší nároky na údržbu (boj s prachem)
Pře to všechno bych volil v dnešní době NB, výše zniňovaný HP ProBook je určitě dobrá volba (má i tu numerickou klávesnici).
Silně doporučuji koupit od někoho, kdo Vám v budoucnu bude schopen v případě potíží pomoci.
A že nějaké potíže dříve či později nastanou, je téměř jistá věc.
Dobrý den,
co se týče notebooku, máte na výběr ze dvou možností - Buď si koupit velký notebook (17"+), který je ~stejně silný jako stolní PC, ale dá se přenášet. Je hodně těžký, takže s tím přenášením je to jen v nejvyšší nouzi :)
Nebo si můžete koupit notebook, který bude více mobilnější. Napadá mě třeba ultrabook (lehký, s dostatečným výkonem na práci) nebo nějakou klasiku s 15" obrazovkou. To už je na vás. :)
Zdroj: http://jaky-notebook.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
31. 3. 2013 7:51
Dobrý den,
stolní pc mi odchází do věčných lovišť a váhám zda koupit zase stolní či zda by již nebyl lepší notebook - abych byla mobilnější :-)
V noťasech se moc nevyznám, takže bych uvítala Vaše zkušenosti.
Na co si dát pozor při výběru?
Předem děkuji za názory.