Re: OSSZ versus FÚ
>Může si OSSZ ověřit daňový základ na FÚ,
nemusí, FÚ to posílá sám, vyměňují si informace minimálně jednou měsíčně - elektronicky.
nebo
>postupuje pouze podle podaného přehledu?
nejprve vyměří podle přehledu, pak doměří podle dalšíchh informací.
A jestli vám po kontrole FÚ doměří daň, tak čekejte i doměrek od sociálky.
Máte tohle ověřeno v praxi?
Osobní zkušenost: při podávání přehledu za klienta jsem se s paní referentkou zapovídala a ona mě požádala o radu - které číslo z přílohy č. 1 dańového přiznání se bere jako základ daně pro vyplnění přehledu (pán měl položky v tabulce E, které ovlivňovaly základ daně). Evidentně tedy nevěděla, co brát jako správné číslo. Ptala jsem se jí, jak přišla na rozpory - a pán prý podával opravné přiznání a tím i přehled.
(jednou do přehledu dal číslo z řádku 104 přílohy přiznání a jednou dal číslo z řádku 113 přílohy)
myslím si že při podání přehledu se později nesrovnává daňový základ
s daňovým přiznáním ale v případě podání opravného, nebo doatečnéné přiznání je povinnost totéž učinit na OSSZ i VZP
pokud dojde ke změně v daňovém základu,
a skutečně pravdou je při případné kontrole ze strany FÚ kdy dojde k
doměření daně a tudíž změně daňového základu oznámí tuto skutečnost FÚ na OSSZ a přijde i doměrek odsud
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 4. 2013 23:55
Může si OSSZ ověřit daňový základ na FÚ, nebo postupuje pouze podle podaného přehledu?