Re: Zveřejnění účtů - povinnost?
Aha, takže tím pádem nemusím účty vůbec kontrolovat, pouze spolehlivost? Můžu platit i na neověřené účty, pokud to není povinnosti zveřejňovat...je to tak?
Hmm, ráno mne právě "zdrbala" účetní dodavatelské firmy, když jsem ji upozornila, že číslo účtu není zveřejněno, nechce se mi tedy moc platit, byla dost ostrá, že nic zveřejňovat nemusí. Tak nevím, jak z toho ven. Možná až ji upozorní více firem, tak zveřejní.
Mít zveřejněné bankovní účty povinnost není. ALE pokud budete platit na nezveřejněné bankovní účty, můžete se stát ručitelem za neodvedené DPH ze strany dodavatele. A neplatit u takových FP DPH a odvádět ho přímo na FÚ také nemůžete, protože byste se stali vůči dodavateli dlužníkem. Museli byste toto mít ošetřené ve smlouvě s tímto dodavatelem.
dobrý den, je to hrůza, stát není schopen si DPH vybrat, není schopen kontrolovat podvodníky a holt to odneseme. Kdyby alespoň byla povinnost účty zveřejnit.... ...........jinak jsem se dnes dívala na ARES, kde bych očekávala čísla účtů a stále mi to hlásí, že na stránkách se vyskytla chyba. Kde prosím čísla pčtů ověřujete vy? Díky
tak mám zajímavou informaci..podívala jsem se na naši firmu a byla jsem velice překvapena. Někdy v lednu jsem na FÚ podávala formulář, kde jsem nahlásila oba naše účty (jeden vedený v CZK, jeden v EUR) a u obou jsem zaškrtla, že je oba chci zveřejnit. Zveřejněný máme pouze jeden :-) už mi nezbývá nic jiného než se smát. Když jsem totiž v lednu šla na FÚ s tím, že jim nesu vyplněný formulář s uvedenými dvěmi účty, paní na registarci se se mnou hrozně dohadovala, že mi ten eurový nezaregistruje, že by v tom měli bordel a případnou vratku DPH nám mohli vrátit na eurový účet. Když jsem se nehodlala z FÚ vzdálit a trvala jsem na tom, že chci zveřejnit oba účty, tak se začalo telefonovat, nakonec paní uznala, že asi mám pravdu, že je to něco nového....a jak to dopadlo, zveřejnili nám jen jeden. Asi jsem tam byla moc brzo...měla jsem to nechat na poslední chvíli....Kocourkov. Tak mě tam zase čeká cesta, ještěže to mám při cestě domů.
Máme také zveřejněné pouze účty v Kč, a to včetně toho, u kterého bylo uvedeno NE. :-)
Zveřejnili nám pouze jeden účet ze čtyř cizoměnových a to ještě ve tvaru IBAN, který si překlopili do toho formátu nějakým konvertorem na netu a neshoduje se se skutečným číslem používaným bankou :-)) Volali jsme na FÚ - údajně u cizoměnových účtů jim nelze navést do programu lomítko a kód banky.
Mají v tom totální BORDEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chtěli jsme zveřejnit 10 účtů, zveřejnili 5, z toho jen 1 číslo účtu je správně.
Všechny účty jsem oznamoval v klasickém formátu, všech 5 zveřejněných účtů jsou ve formátu IBAN.
Vážený Specializovaný finanční úřade, děkujeme za vaši totální a bohužel i dlouhodobou neschopnost.
Je to docela děsné, co z toho dokázali udělat.
Totální chaos a zmatek. A to nemluvím o tom, že těžko odlišíte cizoměnové účty u velkých plátců pod specializovaným FÚ jsou skutečně formáty IBAN pomíchané s normálními účty, přičemž podle oznámení změn by měly být v tomto formátu pouze účty vedené v zahraničí.
No tak mazaně ... jak zde píše někdo výš - jestli nedokážu z 5ti čísel účtů opsat správně alespoň dva, moc mazanej asi nebudu. Zajímavý ovšem je, že tady jsme to říkali všichni, že to bude prů§er, kdežto "mazaní" to zjistili až v pátek ...
já jsem dnes zašla na FÚ, proč nemáme zveřejněný eurový účet, který jsme zveřejnit chtěli....obě paní byly moc ochotné a vlastně i zoufalé, prý včera celý den jen zvedaly telefony, celé jim to nefunguje. Účty se prý musely ověřovat u bank a důvod, proč není ten náš zveřejněný je asi ten, že to prostě holky nestihly :-) Máme donést smlouvu o zřízení účtu....navíc jsme jako firma docela v bryndě, cca 1/3 našich dodavatelů má účty vedené v EURECH v Německu, Rakousku na Slovensku. Takže automaticky ručíme....i když bude tento účet vedený mimo tuzemsko zveřejněný. Jsme spediční firma a přepravci mají účty mimo tuzemsko prostě proto, že tam jsou minimální bankovní poplatky. Věta: "tak s nimi neobchodujte" je v tomto případě tak trochu mimo, firmy jsou to spolehlivé, přepravu provedou bez problémů...chceme s nimi obchodovat.....u dopravců je to naprosto běžné, že mají účty mimo ČR. Stát se snaží zabránit podvodům a únikům...ale mě to spíš přijde jako snaha "likvidovat" normální firmy, které platí daně. Jednatel mi dnes říkal, že dnes četl v novinách, že snad u těchto zahr. účtů by byla nějaká hranice výše platby, do kdy by se neručilo. Víte někdo něco?
Ano, takto jsem si to také vysvětlila, prot píšu, že naše firma je v bryndě ......v podstatě nemáme šanci ...pokud bychom chtěli dodavateli platit pouze základ a DPH rovnou FÚ (pokud bychom si to dohodli smluvně rovnou při objednávce -sepisujeme takovou jednoduchou smlouvu o přepravě věci) to by teoreticky šlo, ale nás by to stálo strašně peněz. Vzhledem k tomu, že běžné poplatky na eurovém účtu jsou za jednu platbu cca 5 Eur, je to pro nás skoro nereálné. Při množství faktur, které máme...je to stovky plateb rozdělit na dvě části.....to je prostě mraky peněz a my jsme společnost založena za účelem tvoření zisku :-) to opravdu někdo nedomyslel. Nejsme podvodníci, nepodílíme se na daňových únicích, kontrola FÚ u nás proběhla bez nálezu a přesto budeme pořád jednou nohou v ručení.
Hranice platby: na MF se uvažuje o limitu, kdy by odběratel za DPH ručil, že by se to vztahovalo na bankovní transakce zhruba nad 1milion korun. Ale to je vše zatím ve fázi návrhů. MF totiž nechce, aby se kvůli obavě z ručení za DPH rozmohlo proplácení faktur v hotovosti, kde je limit 350 tis. Kč.
>>>>>>>Hranice platby: na MF se uvažuje o limitu, kdy by
>>>odběratel za DPH ručil, že by se to vztahovalo na
>>>bankovní transakce zhruba nad 1milion korun. Ale to
>>>je
>>>vše
>>>zatím ve fázi návrhů. MF totiž nechce, aby se kvůli
>>>obavě z ručení za DPH rozmohlo proplácení faktur v
>>>hotovosti, kde je limit 350 tis. Kč.
>>
>>Danielo, už jsem to také četla v MF Dnes..to by nám
>>teda bodlo :-)
>To by znamenalo, že když budu platit fa za 800 000.-
>přes banku nespolehl. plátci nebo na jiný než uvedený
>účet, nebudu ručit?
Úhrada nespolehlivému plátci i na zveřejněný účet a úhrada na zveřejněné bankovní účty u ostatních plátců jsou dvě zcela rozdílné věci. A jak bude znít konečné znění příslušného paragrafu ručení za DPH v tuto chvíli nikdo neví. Ručení za DPH je odloženo GFŘ do 30.9.2013, jen v bodě, pokud je úhrada poskytnuta zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na jiný účet než účet zveřejněný. Nespolehlivého plátce se to netýká. Tam ručíte za DPH, když v okamžiku DUZP je o něm zveřejněna skutečnost, že je nespolehlivým plátcem.
To by byl v budoucnu zajímavý právní spor, kdyby FÚ posléze začal dle platného zákona po firmách vymáhat ručení za neodvedenou DPH, protože uhradili na nezveřejněný účet z důvodu neschopnosti státní správy ověřit a zadat účty do registru včas.
Ono je to s FÚ těžké, když napsané NE nezveřejnit si přečtou jako ANO zveřejnit - vlastní dnešní zkušenost u jedné dceřinky, kdy úřednice napsané NE ve formuláři mi četla do telefonu jako ANO, a tak to i zadala chybně do registru. Prý to zkusí opravit.... Přišlo mi, že ty kolonky v tiskopise pod účtem četla poprvé, že to brali tak - napsaný účet a šup s ním na registr...
Ano, přesně tak. Požadovala jsem opravu, aby byl účet z registru vymazán, nikoli že tam zůstane vidět, jen u něho bude datum ukončení zveřejnění, jak opravu chtěla řešit úřednice FÚ. Zatím počkáme, jestli bude naší žádosti a formě opravy vyhověno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2013 11:57
Zrovna mi volala jedna paní /dodavatel/, že nemá žádnou povinnost účet zveřejňovat. Že jej nahlásila, ale zveřejnit ne. Už se v tom opravdu trochu motám. Tak jak to je?