Re: OSVČ-automobil a výdaje
>Dobrý den,jsem začínající OSVČ-rozvoz zboží,vedu DE a
>moc prosím o rady.
>
>1.Pokud budu používat soukromý automobil nezařazený do
>OM,mohu si uplatňovat náklady na PHM,opravy,silniční
>daň...?V případě,že mohu uplatňovat výdaje na PHM,musím
>sbírat lístky za nákup PHM, nebo mohu použít jednotnou
>sazbu podle vyhlášky.(nejsem plátce DPH).
Za skouromé auto si opravy ani PHM do nákladů dávat nemůžete. Můžete si tam dát základní sazbu za km + spotřebu. Pak můžete dát do nákladu např. silniční daň
>2.Jak je to v případě,že automobil vložím do OM?Můžu
>uplatňovat výdaje za PHM bez lístků?
Pokud bude auto v OM, tak musíte lístky schraňovat, dávat do nákladů. Nebo můžete uplatňovat výdaje na provoz paušálem (5000 resp. 4000 Kč měsíčně) a pak nemusíte vést knihu jízd a už si nedáváte do nákladů PHM a parkovné. Ostatní náklady (opravy, pojištění, SD) ano.
>3.Automobil mám na úvěr-kupní cenu budu odepisovat,ale
>nevím jak je to s úroky.Mohu je dát do nákladů
>najednou,nebo musím částku odepisovat po dobu splácení
>úvěru?
>
Tohle nechám na někoho jiného.
>Strašně moc děkuji za odpovědi.
Re: OSVČ-automobil a výdaje
Rozhodně ne. V bodě 1) si můžete vybrat z těchto variant:
a) 3,60 Kč za Km + spotřeba na 1km
např. pro naftu (36,50 Kč/l a spotřebě 8l/100km) to dělá 8x36,50/100=2,92, takže celková náhrada by byla 6,52 Kč/km
b) 3,60 Kč za km + spotřeba na 1km na základě lístků. Pak si ale lístky musíte schovávat
V obou případech a) a b) musíte vést knihu jízd
c) uplatníte si paušál 4.000,- Kč měsíčně a pak nemusíte vést knihu jízd ani schraňovat lístky od PHM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 4. 2013 12:05
Dobrý den,jsem začínající OSVČ-rozvoz zboží,vedu DE a moc prosím o rady.
1.Pokud budu používat soukromý automobil nezařazený do OM,mohu si uplatňovat náklady na PHM,opravy,silniční daň...?V případě,že mohu uplatňovat výdaje na PHM,musím sbírat lístky za nákup PHM, nebo mohu použít jednotnou sazbu podle vyhlášky.(nejsem plátce DPH).
2.Jak je to v případě,že automobil vložím do OM?Můžu uplatňovat výdaje za PHM bez lístků?
3.Automobil mám na úvěr-kupní cenu budu odepisovat,ale nevím jak je to s úroky.Mohu je dát do nákladů najednou,nebo musím částku odepisovat po dobu splácení úvěru?
Strašně moc děkuji za odpovědi.