Re: Výnosy př. období u vydané fa?
Předpokládám že vedete účetnictví. Výnosy máte mít ve stejném účetním období jako náklady. Takže máte- li například zboží v období do 31.3. v nákladech a jiné náklady budou v souvislosti s poskytnutím služeb až v období dalším, tak musíte časově rozlišit, třeba částečně.
Já mám například zakázku, kterou celou fakturujeme až v lednu 2013, ale většinu nákladů mám v roce 2012 ....vytvořím si 80% nedokončenou výrobu :
121/611
Ve vašem případě bych asi účtovala dohadné položky. Na příští náklady k výnosům, které mám do 31.3.
Nevím, zda jsem napsala správně. Dodali jsme zákazníkovi zboží a na tom zboží budou prováděny práce. Byla sestavena nabídka s odhadnutým objemem prací. Tyto odhadnuté práce jsou fakturované spolu s dodaným zboží už předem a to do 31.3. Dle prac. výkazů sestavených po 1.4. může být objem prací jiný. Ale chtějí ty práce mít jako by předplacené. Náklady s tím spojené budou pouze mzdové, jiné nepředpokládáme. Jedná se tedy pouze o ty výnosy, které asi správně patří až do období od 1.4., ale jak o nich účtovat v tom březnu?
Nechala bych je tam ...a odhadla mzdové výdaje na ně udělala náklady proti dohadné položce.
Pokud je to pro Vás nepřijatelná myšlenka, můžete to udělat i nopak ....snížit příjmy v odobí do 31.3. ...ale přijde mi to krkolomné.
Pozor na toto je několik rozsudků a nelze účtovat na náklady dohadně !!
Dle smlouvy spíše časové rozlišení výnosů!!!
Na dohadné účty pasivní lze tedy účtovat položky, které nelze vyúčtovat jako obvyklý dluh (např. nevyfakturované dodávky). Je však nutné zdůraznit, že takto lze účtovat o nákladech, které byly v daném účetním období skutečně realizovány, pouze nebylo možné je zaúčtovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 4. 2013 12:22
Dobrý den,
hosp. rok nám končí 31.3. Do března byla ještě vystavena faktura za dodané zboží a za služby, které ale budou postupně prováděny. Chci se zeptat, zda tyto služby se mají fakturovat jako výnosy př. období, i když i platba za fakturu bude až po 31.3.?