Re: dph za auto
Nelze takto postupovat. DPH si uplatníte najednou a to v plné výši (používáno bude pouze pro podnikání) při pořízení auta a zároveň uvedete do ř. 47 DaP k DPH.
Pokud v době 5-ti let od pořízení dojde ke změně užití a rozdíl mezi nárokem na odpočet bude více jak 10 %, pak jste povinen upravit nárok na odpočet daně a to vždy k 31.12. každého roku. Úprava DPH se uvede v posledním DaP na ř. 45. Podkladem pro určení bude kniha jízd. To se tedy týká DPH u auta.
DPH u ostatních výdajů můžete na vstupu uplatnit buď v plné výši a podle knihy jízd následně DPH krátit, nebo uplatnit krácení hned při nákupu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 4. 2013 14:14
Prosím o radu. Jsem FO, vedu DE a jsem plátce DPH.
V lednu 2013 jsem koupil auto a dal ho do OM. Plánuji ho používat pouze k podnikání, protože mám ještě jedno auto. Můžu uplatňovat DPH tak, že každý kvartál ( jsem kvartálním plátcem ) uplatním jednu dvacetinu DPH ( pět let je dvacet kvartálů )? V případě, že bych ho použil pro soukromé účely, vyrovnal bych to v posledním kvartále.
Děkuji za odpověď.