Re: Vyrovnání haléřové - ukončení roku
Takže je ok, když dám ke 31.12. řádek haléřové vyrovnání - výdaj z pokladny a do složky provozní režie 9,16 kč jestli dobře chápu
To je pravda, tak to mám zaokrouhlit na 9 Kč .. že já se s těma haléřama potom v té tabulce patlám :D A nejde to třeba nějak převést do dalšího roku, to asi ne, že :-)
Sice nikde v DE tu pokladnu nemusím v přiznání evidovat, ale měla bych mít udělanou alespoň přehledově inventuru tak jako tak.
To je když např. zboží, co koupíte do provozovny stojí 6 120,20 - vy uhradíte částku 6 120,- (těch 0,20 je pro Vás daňovým příjmeme, protože ste to vzhledem k tomu, že nejmenší mince je koruna a toto platíte v hotovosti nezaplatil a měl ste).
Dokud jsme nebyli plátci dph, tak jsem se tím nezabývala a dávala do výdajů a příjmů zaokrouhledné částky, ale vzhledem k tomu, že nyní by mi neseděli součty v řádcích daň. evidence, začala jsem to rozpočítávat i takto. Nevím, jestli je to povinnoste, každopádně mi to jinak nesedí.
Aha, takže
a) jste obdržela doklad na xx,20 a zaplatila xx,00 nebo
b) na dokladu je zaokrouhlení za doklad -0,20
Když zaplatíte méně není to váš příjem, máte jen nižší výdaj.
V evidenci DPH zaevidujete základ daně, DPH a případné zaokrouhlení podle řádného dokladu nebo základ daně a DPH podle zjednodušeného dokladu. Do DE uvedete DPH a zbytek do výše úhrady rozpočítáte na jednotlivé druhy. O případné zaokrouhlení nebo nedoplatek/přeplatek upravíte částku u jednoho z nich.
No mě jde nyní o to, jak to vyplňovět v té daňové evidenci. Částku jednoho z nich? To myslíte buď u dph nebo celkového výdaje? To mi připadá divné. Jako, že spočítám částku xx,00 - dph - vyjde mi výdaj, zeviduji dph a rozepíři položky a s tím xx,20 - to připočtu k čemu, když je to haléřový příjem?
Pokud bych to udělala xx,20 - dph = výdej, tak už by možná nebylo co řešit ne? Já fakt nevím, topím se v tom, tohle řeším poprvé..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 4. 2013 19:43
Vyšlo mi na konci roku haléřové výrovnání v příjmech 47,05 a ve výdajích 56,21 - co s tím mám nyní udělat? Někdo mi poradil, dát to do provozních režií, je to správné? Tedy jako výdaj 9,16?