Re: okamžitá výpověď
Zaměstnavatel nemůže dát okamžitou výpověď nikdy a nikomu, protože nic takového neexistuje. (pokud se chcete řídit podle ZP a ne podle telenovel)
Zam-nec může kdykoliv požádat o cokoliv, fantazii se meze nekladou. (něčemu zam-tel vyhovět může a něčemu ne)
Rozvázání PP dohodou je možné vždy, když se obě strany dohodnou.
Myslím, že každá rozumná mzdová učetní pochopila, že se jedná o okmažité rzušení pp, nevím, proč tahle ponižujete méně zkušenou účetní. Vy jste asi nikdy nechybovaly, že? Stačilo normálně paní Naďe poradit, bez vytnutí........!
>>>>>>Dobrý den, mám na Vás dotaz. Když při namátkové
>>>>>>kontrole na pracovišti je zjiíštěno, že zaměstnanec
>>>>>>má
>>>>>>v
>>>>>>sobě alkohl, je to prokázáno i při odběru krve, je
>>>>>>povinen dát zaměstnavatel zaměstnanci okamžitou
>>>>>ne)
>>>bez
>>>vytnutí........!
>>Nezlobte se, ale i začínající mzdová by měla znát
>>aspoň základy zákoniku práce!! Chudáci potom
>>zaměstnanci,
>>to když udělá chcbu, tak jim to vysvětlí tím, že
>>zrovna začíná jako účetní?'!?!
>Snad má po ruce někoho vzdělanějšího, kdo ji v tomto
>ohledu poradí....le nelíbí se mi, že tady má být
>diskuzní forum o problematice, ne o tom, jak je člověk b....
Píšete,že snad má vedle sebe někoho vzdělanějšího,tak proš se nejdříve u něj neinformovala, než vypustila zde ten blábol?!
Chudáci zaměstnanci ? Takže zaměstnanec může požívat alkohol, drogy, nedocházet bez řádné omluvy do práce, dělat nekvalitní práci, atd. ? Chudáčci zaměstnanci naprosto přesně znají, na co mají nárok. Většina těch zmetků zná zákoník práce lépe, než pracovník, který se problematikou zabývá. Je vůbec nezajímá, jestli zaměstnavatel bude mít nějaké problémy, oni hledí jen a jen na svůj prospěch. Takže žádní chudáčci !
Také jste mě pobavila - vskutku si myslíte, že mzdová účetní sedí ve firmě kvůli tomu, aby zaměstnanečci nebyli chudáčci ???
Nepletete si to s odborovým funkcionářem ???
BTW, nevím, jestli mi něco neuniklo - ale kde přesně píše tazatelka Naďa v původním dotazu, že je mzdová účetní ??? Nebo jak to víte ???
Chudák je tazatelka, které to Šéf hodil k vyřešení a ona o tom nemá páru (to nemyslím jako urážku, nejspíš dělá něco jiného a je dobrá v něčem jiném) a plácá se v tom. Vyhazování lidí není věc pro amatéry, protože když to po...kazí, může to firmu stát hodně peněz. A kdo to pak odnese?
Proč pořád "rozebíráte" tazatelku ? Kdy jste alespoň jedna z Vás "geniálních" odborně poradila, to by bylo "radosti na starém bělidle"! Zatím je tazatelka pouze jen "sekýrována", že neumí tohle ...
Pak se přidá další - no jo, vždyť jak je to možné, že to neumí ?
Kvalifikovaná odpověď stále jen "ve hvězdách" ?
Re: okamžitá pitomost
Je jedno kdo se ptal.
Zákoník práce jako základní právní předpis by měl znát KAŽDÝ zaměstnavatel a zaměstnanec , a to alespoň zběžně ve věcech, které se ho přímo dotýkají. A to jakékoliv skončení pracovního poměru bezesporu je, protože NIKDO z nás zaměstnanců neví, kdy a jakým způsobem může skončit práci. Takže každý normální člověk má alespoň povědomí o způsobech, jakými se to může stát.
Navíc pro tohle to nemusí být žádný zkušený pracovník, protože sama slova o sobě si protiřečí.
Výpověď čehokoliv sama o sobě znamená, že něco vypovídám, takže tam musí být vždy nějaká lhůta. Kdežto když je něco okamžitě, tak je to prostě ihned.
Takže stačí používat selský rozum, přečíst zdejší pravidla, protože kdyby tohle paní, která dle vás, je dobrá a možná i je, udělala, tak by v historii zjistila, že chce napsat pitomost.
Protože tohle spojení tady bylo už tolikrát kritizováno, že by to nemohla přehlídnout.
No jestli si myslíte, že "zběžná znalost" je rozlišování mezi okamžitou výpovědí a okamžitým zrušením pr. poměru, tak s tím směle vyražte třeba mezi "lopaty" na nějakou stavbu, budete velmi oblíben. Nejsem ani zaměstnanec, ani zaměstnavatel, tyto věci řeším 1x za hodně dlouhý čas, a také je vždy hledám (v zákoníku, samozřejmě). A narozdíl od mnoha jiných si nemyslím, že tuto problematiku nutně musí ovládat zrovna mzdová účetní, což je dle mého názoru profese ekonomická, ale může být například v kompetenci personalistiky, což čistě ekonomická profese rozhodně není. Nebo v kompetenci právní sekce (byť např. outsourcované).
Jinak z Vašeho příspěvku vyplývá, že když se zde zeptá zaměstnanec, jehož práva byla/nebyla porušena, a nezvolí správnou zákonnou terminologii, je nejlepší označit ho za blba, že ?
Ne, ale každý z nás by měl mít zájem , a to především sám pro sebe, aby základní věci znal, aby s ním nikdo nemohl orat a vláčet.
A už jsem psala několikrát okamžitá výpověď a okamžité zrušení - není otázka znalostí , ale selského rozumu.
Je s podivem, že všichni cinkali klíčema, že chtějí být svobodní a když tu možnost mají, tak najednou je jim zatěžko se tedy sám o sebe starat aspoň tak, že budu mít povědomí o tom, co se mne opravdu týká.
Také neznám reklamační řád, ale když jdu jednou za pár let něco reklamovat, tak si potřebné informace najdu na internetu a teprve potom jdu reklamovat. Protože jinak mi mohou nakukat co chtějí a já se pak můžu rozčilovat jen doma a nadávat.
Takže mně osobně je úplně jedno, jestli to nezná dlaždič, mzdová účetní nebo kdokoliv, jen si myslím, že by to měli znát ve svém vlastním zájmu, než dojde k průšvihu.
A znovu opakuji - nikdy nikdo nevíme jak náš PP skončí, takže přečíst pár paragrafů o skončení PP není snad tak moc.
To ale můžete napsat o každém druhém dotazu zde.
A já vůbec nezpochybňuji odpověď Katky, ta byla věcná a kompetentní. Narozdíl od těch ostatních plků "Já jsem mzdová účetní která všechno ví a vy nevíte nic !!!"
BTW který přesně Reklamační řád neznáte ??? Můžete být konkrétní ?
Proč ? Měla jsem na mysli tohle :
Výklad 2376 pojmů z práva, ekonomiky a dalších oblastí podnikání
reklamační řád
dokument informující spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění odpovědnosti za vady výrobků a služeb ("reklamace") včetně údajů o tom, kde lze reklamaci uplatnit, a o provádění záručních oprav
Reklamační řád se zpravidla sestavuje ve smyslu § 13 zákona na ochranu spotřebitele.
Více o problematice reklamací najdete v sekci Ochrana spotřebitele.
Já jsem "toho základního" pochopil dost. Akorát nemám potřebu ostatním mlátit o hlavu svojí genialitou na základě nesmyslných predikcí a fabulací, v tomto případě "kdo" a "proč" se ptá. Na to jsem reagoval primárně, + na hovadinu ohledně "chudáčcích zaměstnancích", když je mzdová mimo. Já myslím, že pak je chudáček někdo úplně jiný, než zmíněná nebožátka. A za svý prachy.
Stručně: pokud vím odpověď na dotaz, tak odpovím (bez nějakého dalšího pitvání). Pokud nevím, tak neodpovídám. Je to velmi jednoduché a nesmírně účinné (zejména vzhledem ke zbytečné ztrátě času). To, že dotyčný něco "neví" je jen a jen jeho problém, on nese "kůži na trh", je to jeho odpovědnost.
Re: OT
Souhlasím.
Jen technická: My odpovídatelé zde na BF na uct a daně z příjmů FO, PO, DPH, daň z nem., DŘ... jsme na tazatele hodnější než někteří z vás, co zde odpovídáte na PER, mzdy a ZP, i když tazatelé také často neznají základní věci o dané problematice. Dle mého názoru, buď na takový dotaz neodpovím nebo se jim snažím odpovědět věcně a bez negativních emocí.
S nadhledem a úsměvem jde všechno líp :-) Hezký den všem.
Danielo, také se stává, že "tazatele" občas bereme jako profesionála a tudíž se pozastavujeme nad jeho neznalostí.
All se vůbec nedivím.
Nicméně ve své praxi se tak často setkávám s podceňováním zákonů na všech stranách , že mě to nepřestává zarážet.
Pracovní smlouvy, které píšou amatéři, obchodní smlouvy, které se prostě odněkud zkopírují,atd...
Bohužel, jak píše All lidé nechtějí odpovědnost za vlastní jednání.
A to si nedokážu představit ten zmatek, až začne platit nový obč. zákoník a stovky předpisů budou kvůli této změně novelizovány.
Ano, "neznalost zákona neomlouvá" a za důsledky z tohoto nedodržení zákonů vzniklé je každý zodpovědný sám. Mně se jen alen1, nelíbí leckdy zbytečné osočování tazatelů za nesprávně položený nebo opakovaný dotaz. Nikdo nejsme neomylní a znalí všeho. Navíc bychom měli mít na paměti, že každý jsme nějak začínali. A nový obč. zákoník :( tam se budeme učit a začínat všichni od začátku. Doufám, že ti, co v něm budou ve znalosti napřed, budou ochotni poradit těm méně znalým a zatím studujícím jeho nové znění.
Rovněž stručně - než napíšu dotaz, přečtu si pravidla. Po jejich přečtení zjistím, že mám napřed projít historii, v ní tohle bezpochyby najdu, takže takovýto dotaz již nemůžu položit, tudíž žádná tato debata nemůže vzniknout. Tečka. Že nehledáte příčinu, ale řešíte důsledek, to je opravdu zajímavé.
Vážně ? Já neurčuji co kdo může a nemůže , ale kdybyste si ty pravidla zde přečetla, tak byste zjistila, že je asi napsal ten, kdo stránky provozuje. Takže by nebylo od věci, kdybyste si je přečetla taky.
A protože už je národním zvykem pravidla a zákony nedodržovat, tak podle toho i tato vláda a celá země vypadá. A takovými prkotinami jako zde , to začíná.
Takže si potom nestěžujte, až nějaké nedodržování pravidel negativně dopadne i na vás, když to tu tak pěkně obhajujete. Hezký den.
Stačí?
>Dobrý den, mám na Vás dotaz. Když při namátkové
>kontrole na pracovišti je zjiíštěno, že zaměstnanec má v
>sobě alkohl, je to prokázáno i při odběru krve, je
>povinen dát zaměstnavatel zaměstnanci okamžitou výpověď,
NE, není povinen ani výpově´d ani okamžitě zrušit PP
>nebo může zaměstnanec požádat o rozvázání PP dohodou?
to může kdykoliv
>Děkuji za odpověď Naďa
ohledně alkoholu je to složitější, vn. předpis by měl upravovat kontr. systém a odp. osobu, sankce za zjištěný alkohol atdatd, netuším, zda něco takového ve firmě máte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 4. 2013 7:47
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Když při namátkové kontrole na pracovišti je zjiíštěno, že zaměstnanec má v sobě alkohl, je to prokázáno i při odběru krve, je povinen dát zaměstnavatel zaměstnanci okamžitou výpověď, nebo může zaměstnanec požádat o rozvázání PP dohodou? Děkuji za odpověď Naďa