Re: dovolená při změně úvazku
No podle zákoníku práce, protože vždy vyplácíte náhradu za dobu, kterou zamešká.
Takže naopak, pokud by měla třeba před MD 6 hod. pracovní dobu a nyní po RD 8 hodin, tak naopak byste jí proplácela dovolenou za 8 hod.
Čili vždy za tolik hodin, kolik z důvodu dovolené neodpracuje.
A kde pro tento postup máte oporu v zákoně ?
Protože § 222 odst. 1 říká jasně, že pouze u zaměstnanců uvedených v § 213 odst. 4 může být náhrada poskytnuta ve výši prům výdělku odpovídajícího průměrné délce směny.
Ovšem § 213, odst. 4 se týká pouze zaměstnanců, kteří pracují v nerovnoměrně rozvržené pracovní době.
Což tento případ bezesporu není.
Takže nezáleží na tom, co vám přijde spravedlivé, ale co říká zákoník práce.
Nebo podle čeho postupujete vy ?
Já věděl, že se to nebude líbit;-) Postupuju tak právě proto, že změnu úvazku zákoník práce výslovně neřeší - nárok na dovolenou vzniká ve dnech. Na druhou stranu Vámi uvedené ustanovení naznačuje, že jakási snaha zákonodárce postihnout nepravidelnosti tu je a ve vztahu k úvazku je analogické. Proto "můj" den dovolené má svoji hodinovou hodnotu a v odpovídajícím rozsahu se čerpá. Přece není logické, aby člověk první půlrok pracoval 1 hodinu denně (vznikl mu nárok 10 dnů) a druhý půlrok pracoval 8 hodin denně a čerpal celkem 20 osmihodinových dní dovolené. Dostane 10+10/8=11,5 dne.
Pokud si pamatuju, je to do výše 200000 Kč. Ale doufám, že jsme se shodli, že to zákon výslovně neřeší, i když by nepochybně měl. Já zákony ctím, pokud jsou jasné a dobré, ale pokud ne, nehodlám se slepě řídit tím, co někdo řekne že platí, ale hledám svůj spravedlivý výklad - i u soudu, když je to třeba. Zatím jsem byl úspěšný. Ale je pravda, že toto konkrétně mi ještě nekontrolovali a změnu úvazku řeším tak 1xza 5 let. Děkuji za diskuzi, jsem za ní rád.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 4. 2013 14:22
Dobrý den,
jak se proplácí dovolená, která byla nevyčerpaná před nástupem na mateřskou dovolenou (pracovní úvazek byl 8 hod./den) a je vybírána po návratu do práce a pracovní úvazek je nyní 6 hod./den? Proplácí se za den dovolené 8 nebo 6 hodin? Děkuji.