Re: Nástup po RD
Na stejné místo, nebo-li na "svou původní židli" máte nárok, pokud se od práce vrátíte po mateřské dovolené. Pokud se do práce vrátíte až po rodičovské, zaměstnavatel Vám nemusí nabídnou "stejnou židli", ale musí vám poskytnout práci, kterou máte uvedenou v pracovní smlouvě.
jak dlouho jste tam pracovala? pokud do 1 roku - máte nárok na 1-měsíční odstupné
pokud 1-2 roky - 2-měsíční odstupné
a až od 2. roku 3-měsíční odstupné
Mnohokrát děkuji za odpovědi!
Sedm let, poté jsem odešla na mateřskou, reps. rodičovskou s 1. dítětem, poté hned následovala druhá mateřská a poté jsem zůstala s dětmi ještě rok doma. Nevím, pokud jsem měla roční neplacené volno, zda mi musí držet "tu samou židli". Stále mi tvrdí, že na mne čekají a stojí o to, abych se vrátila na své původní místo. Nevím, jak to bude s druhým "zkráceným" poměrem.
Vím, že to budu muset řešit se zaměstnavatelem, ale ráda bych věděla dopředu, na co se připravit a jak případně argumentovat.
Děkuji !!!
Ještě se zeptám na ten druhý poměr - "zkrácený", pokud jej zaměstnavatel defacto zrušil tím, že práci rozdělil dalším lidem, jak prosím postupovat. Mám nárok dle smlouvy stále na tento úvazek nebo obdobnou práci nebo pokud by argumentoval např. nadbytečností ...
Děkuji!
nárok na odstupné je i v případě dohody , ovšem důvod skončení PP uvedený v dohodě musí zakládat nárok na odstupné
§ 67 ZP
odst.1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů přísluší odstupné.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 4. 2013 11:53
Po tříleté RD mi zaměstnavatel umožnil ještě rok neplaceného volna, nyní se mám vracet zpět. U zaměstnavatele jsem měla dva pracovní poměry - na celý úvazek a na 0,4. Původní místo je obsazeno jiným člověkem na dobu neurčitou, zkrácený úvazek zrušili s tím, že práci rozdělili mezi ostatní lidi. Pokud se budu vracet po neplaceném volnu, mám nárok na obě místa, případně odstupné, apod.?
Děkuji!