Re: Vyřazení majetku
ještě se mrkněte na toto:
§ 196a ( přiměřeně se použije na s.r.o)
(3) Jestliže společnost nebo jí ovládaná osoba nabývá majetek od zakladatele, akcionáře nebo od osoby jednající s ním ve shodě anebo jiné osoby uvedené v odstavci 1 nebo od osoby jí ovládané anebo od osoby, se kterou tvoří koncern za protihodnotu ve výši alespoň jedné desetiny upsaného základního kapitálu ke dni nabytí nebo na ně úplatně převádí majetek této hodnoty, musí být hodnota tohoto majetku stanovena na základě posudku znalce jmenovaného soudem. Pro jmenování a odměňování znalce platí ustanovení § 59 odst. 3. Jestliže k nabytí dochází do 3 let od vzniku společnosti, musí je schválit valná hromada.
Jednatel je spojenou osobou a tudíž prodej automobilu z majetku firmy musí být oceněn soudním znalcem a také schválen valnou hromadou. A musí to být předem, jinak je úkon neplatný
Moc děkuji. A ještě se zeptám, zda je možné tento majetek vyřadit protihodnotou - zápočtem. Manželka jednatele do s.r.o. půjčila peníze na zakoupení jiného DHM. Peníze jí byly vráceny jen zčásti. Je možné toto auto vyřadit na ni a započíst proti dluhu ? Děkuji za vaše rady.
>>Dobrý den, s.r.o. má v majetku os. automobil pořízený
>>v roce 2010. Auto ještě není odepsáno. Nyní chce
>>jednatel auto vyřadit z majetku do svého vlastnictví.
>>1.
>>Lze to bezplatně ? 2. DPH vrátí ze ZC ? 3. Má nárok
>>na
>>1/2 odpis v roce 2013 ?
>>Moc děkuji, vyřadit by chtěl k 30.04.2013
>
>1) DPH ze ZC je správně
Určitě ze zůstatkové ceny? Já jsem tedy viděl výpočet a ten souvisel jenom s počtem let a odpočtem DPH...
>2) Pokud to uděláte bezplatně, tak stejně musíte
>dodanit v cenách
> obvyklých u daně z příjmu - je to spojená osoba
>
>3) Nárok na odpis 1/2 odpisu máte za podmínky, že je
>majetek
> na začátku roku evidován v majetku a to je.
Re: Vyřazení majetku -DPH
No při prodeji, pokud jste měli nárok na odpočet (jako že jo), tak musíte DPH odvést.
Ale jak jsem psal, při vyřazení se podle postupuje dle §78-78d a ta úprava odpočtu nemá se zůstatkovou cenou nic spolenčného (to by pak dokonce na úpravu měl vliv i způsob odpisování).
Podle mě se úprava odpočtu zjednodušeně spočítá jako 1/5 x uplatněný odpočet x počet roků zbývající do uplynutí pětileté lhůty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 4. 2013 18:10
Dobrý den, s.r.o. má v majetku os. automobil pořízený v roce 2010. Auto ještě není odepsáno. Nyní chce jednatel auto vyřadit z majetku do svého vlastnictví. 1. Lze to bezplatně ? 2. DPH vrátí ze ZC ? 3. Má nárok na 1/2 odpis v roce 2013 ?
Moc děkuji, vyřadit by chtěl k 30.04.2013