Re: Náhrada za práci ve svátek
Ano, prosím o radu, jak spočítat správně mzdu za tyto dva dny. Zaměstnanec má klasickou pracovní dobu Po-Pá 40 hod., ale o víkendu jezdil s pluhem.
Především si ujasněte, jestli se jedná o mzdu nebo o plat. Podle těch příplatků jsem myslela, že jde o plat, ale teď píšete mzda.
U mzdy zaplatíte v březnu mzdu a příplatek za So+Ne (nejméně 10% průměru) místo přesčasového příplatku (25%) si vybere náhradní volno (neplacené). U měsíční mzdy se často postupuje jako u platu, tzn. vyplatí se jenom příplatek a příští měsíc, kdy si vybírá volno, nemá mzdu krácenou.
Jedná se o mzdu v dělnické profesi. Když ale odpracoval sobotu a neděli ve 3/2013 a bude si za to vybírat NV, tak neměla bych mzdu zaplatit až v dubnu, kdy si bude vybírat NV a příplatek 10% započíst do mzdy 3/2013 (jako 10% z 6+12 hodin * průměrná mzda?). Je to takto správně? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
Firmy musí řešit zmatek v hlášení zaměstnanců. Chyba v systému poslala špatná data
Chytila páječku za pálivý konec, přesto se nevzdala. Dnes tvoří unikáty z cínu i skla
Další spor Schillerové s Babišem, tentokrát jde o limity u zdravotních benefitů
Ženám rostou důchody v posledních letech rychleji než mužům
Město chtělo vyšší daň z nemovitostí pro brownfieldy, zdanilo však i školku
8. 4. 2013 8:32
Prosím o radu zkušenou mzdovou účetní. Zaměstnanec pracoval o víkendu 30.3.=6 hod. a 31.3. = 12 hod.- z toho 31.3. byl svátek. Tyto hodiny vyčerpá jako práci přesčas v dubnu. Přečetla jsem si k tomu různé názory a vůbec z toho nejsem chytrá:
1.) za sobotu 30.3. bych mu měla proplatit z 6 odpracovaných hodin - takže zaplatím mu v 3/2013 - 10% z průměrné mzdy (nebo hodinové?) ke mzdě a v dubnu - až si bude vybírat NV, pak tuto mzdu vyplatím jako 6*hodinová sazba (nebo průměr. sazba)?
2.) za neděli, kdy byl svátek (odpracoval 12 hodin), bych mu měla za 3/2013 proplatit 10% za přesčas + 25% za práci ve svátek (obojí budu počítat asi z průměrné mzdy?) a v dubnu, kdy si bude NV vybírat, by pak měl dostat 12 odpracovaných hodin přepočtené v průměrné sazbě nebo hodinové sazbě?
Poraďte mi, prosím, nějak se v tom nemůžu zorientovat. Děkuji předem.