Re: soukromé vozidlo k podnikání
Dar byl přijat v souvislosti s podnikáním?
".... a s výjimkou darů přijatých v souvislosti s výkonem činnosti podle § 6 nebo s podnikáním anebo s jinou samostatnou výdělečnou činností;"
Takže dary přijaté v souvislosti s podnikáním jsou předmětem daně z příjmů. Předmětem daně nejsou u FO provozujících školy,školská zařízení , zařízení na ochranu opuštěných zvířat, nebo ohrožených druhů zvířat, a u fyzických osob, které jsou poskytovateli zdravotních služeb.
Takže jinými slovy:
1) Dostanu od rodičů auto, které poté zařadím do obchodního majetku. Daň neplatím.
2) Jako prodejce pojištění dostanu od pojišťovny auto, abych mohl snadněji získávat nové klienty. Tady se daň musí zaplatit bez ohledu na to, zda auto zařadím do obchodního majetku.
3) Jako prodejce pojištění dostanu od pojišťovny auto za dobře odvedenou práci bez specifikace jeho využití... Předpokládám, že i tady se daň platí.
Ano. U bodu 1) by neměla být žádná souvislost s podnikáním a přijetím daru. Auto jste nedostal za účelem podnikání, rodiče by Vám je věnovali i kdybyste nepodnikal.
Pročtěte zajímavý článek zde: http://www.epravo.cz/top/clanky/obdarovany-a-dan-z-prijmu-fyzickych-osob-70085.html
Ještě bych chtěla doplnit, že auto mě bylo darováno od otce-podnikatele, který ho v loni vyřadil z podnikání do os. vlast., čili nesplnil podmínku 5 let od vyřazení z obch.maj. Pokud by otec prodal auto podléhalo by dani z příjmu ale při darování osobě blízké je osvobozeno, jak pro otce tak pro obdarovaného. Asi jsem těď z toho udělala pěkný guláš :(
>>>>>>Paní Zdeno, prosím Vás ještě jednu otázku, při
>>>>>>vložení
>>>>>>do obch. majetku musí být auto přepsáno z RČ na IČO?
>>>>>
>>>>>Nemusí. U fyzické osoby je jedno, jestli je v TP
>>>>>rodné
>>>>>číslo nebo IČO, jde stále o jednu a tu samou osobu.
>>>>>Navíc rozhodnutí o zařazení do OM nebo o vyřazení z
>>>>>OM
>>>>>je plně v kompetenci FO, nemusí se ohlížet na údaje
>>>>>uvedené v registru vozidel.
>>>>
>>>>Skvělé, děkuji jste moc laskavá
>>>Ale pokud uplatňujete výdaje % tak nemáte žádný OM a
>>>nemůžete do něj nic vložit.
>>Můžete uvést §, kde je toto vaše tvrzení uvedeno v
>>zákoně o daních z příjmů?
>
>§ 4/4 ZDP.
Znamená to také, že FÚ nemůže požadovat zaplacení silniční daně, pokud auto nepoužívám pro autodopravu, ale jen proto, abych dojel za zákazníkem do místa podnikání?
A co §26/8 ? Ale to sem teď nepatří.
Poplatníkovi nic nebrání v tom, aby si vedl DE, ale výdaje pro daň z příjmů stanovil %. V těchto výdajích jsou potom všechny výdaje bez ohledu na výsledek DE.
Ovšem je pravda, že zákon je trochu nejasný.
Proč by FÚ nemohl požadovat zaplacení silniční daně? Auto je používáno k podnikání, je tedy předmětem daně silniční. ZDP a zákon o dani silniční spolu nesouvisejí, ani se vzájemně nepodmiňují.
A co §26/8? Ten přece hovoří o přerušení odpisování. Jak chcete přerušit proces, který nebyl zahájen?
FÚ může požadovat, co chce, ale...
jak se pozná auto používané k podnikání při výdajích %? Jedině tak, že mi generuje nějaký příjem, tj. provozuji autodopravu nebo nějakému zákazníovi vyfakturuji cestu. Pokud nic takového nedělám, tak jezdím autem pouze na výlety, což mi FÚ nemůže nijak vyvrátit.
Na druhou stranu, §26/8 tiše předpokládá, že HIM zůstává v obchodním majetku i při výdajích %, jinak by nebylo vůbec možné hovořit o evidenčním vedení či přerušení odpisů.
Soudruzi v tom udělali trochu zmatek...
Ještě jednou k §4/4 - ten nezakazuje vkládat HIM do obchodního majetku při výdajích %, ale pouze stanovuje, kdy se HIM vyřadí.
Ale spíš by mne zajímal váš názor na souběžné vedeni DE a uplatňování výdajů %, to nikde zakázané není.
K § 4/4 ZDP: jak chcete vkládat HIM do obchodního majetku, když při uplatňování výdajů % žádný OM nemáte? Veškerý OM byl vyřazen ke dni, kdy jste jej naposledy uváděl v DE.
Vedu DE všem paušalistům, kteří jsou zároveň plátci DPH. V daňovém přiznání k dani z příjmů neberu DE v potaz, vyberu z ní pouze příjmy.
Ano, starý OM se dnem přechodu vyřadí, ale zařazení nového nic nebrání. Nebo se mýlím?
A podle vaší teorie bych nemohl po přechodu na paušál uplatňovat DPH z nakoupeného majetku, protože podmínkou jejího uplatnění je přece zařazení majetku do evidence OM a jeho použití pro podnikání. Rovněž tak DPH z PHM atd.
Kam a jak chcete zařadit nový majetek? Vždyť pro účely daně z příjmů nevedete DE, nýbrž uplatňujete výdaje podle § 7/7 ZDP.
Obchodní majetek pro účely daně z příjmů (§ 4/4 ZDP) a obchodní majetek pro účely daně z přidané hodnoty (§ 4/3/c) ZDPH) jsou odlišné pojmy. Přehled obchodního majetku pro účely DPH vedete podle § 100/3/b) ZDPH.
Které ustanovení ZDPH stanoví, že DPH z PHM lze uplatnit jen u vozidel zařazených v obchodním majetku?
OK, vidím, že se v zákonech vyznáte daleko lépe, než já amatér... A docela jste mne přesvědčila. To, že bych mohl uplatnit DPH za PHM nakoupené do soukromého vozidla slyším poprvé.
Poslední dotaz: Jak vysvětlíte větu §26/8 ZDPR "Po dobu uplatňování výdajů paušální částkou vede poplatník (vlastník nebo nájemce) odpisy pouze evidenčně." ? Jak mohu (nebo proč musím) vést odpisy něčeho, co nemám v OM?
A díky za proškolení.
K § 26/8 ZDP: vedete daňovou evidenci, pořídíte si HIM, zařadíte do OM a zahájíte odpisování. V následujícím zdaňovacím období se rozhodnete uplatnit paušální výdaje a v dalším období se opět vrátíte k DE. Za období, ve kterém jste uplatnil paušální výdaje, vedete odpisy evidenčně (nelze je přerušit) a při návratu k DE pokračujete v odpisování. V paušálních výdajích jsou zahrnuté veškeré výdaje, spojené s dosahováním příjmů, tedy i případné odpisy HM, nemůžete si je odložit na dobu, kdy už zase povedete DE .
Pročtěte výborný článek zde: http://www.unihostostrava.cz/www/cz/aktuality/nove-podminky-pro-uplatneni-pausalnich-vydaju/
>>>>>Paní Zdeno, prosím Vás ještě jednu otázku, při
>>>>>vložení
>>>>>do obch. majetku musí být auto přepsáno z RČ na IČO?
>>>>
>>>>Nemusí. U fyzické osoby je jedno, jestli je v TP
>>>>rodné
>>>>číslo nebo IČO, jde stále o jednu a tu samou osobu.
>>>>Navíc rozhodnutí o zařazení do OM nebo o vyřazení z
>>>>OM
>>>>je plně v kompetenci FO, nemusí se ohlížet na údaje
>>>>uvedené v registru vozidel.
>>>
>>>Skvělé, děkuji jste moc laskavá
>>Ale pokud uplatňujete výdaje % tak nemáte žádný OM a
>>nemůžete do něj nic vložit.
>
>Máte pravdu. Vlákno je dlouhé, asi jsem si nepřečetla
>původní dotaz. Tazatelce se omlouvám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 4. 2013 13:48
Dobrý den,
jsem OSVČ, plátce DPH a výdaje uplatňuji procentem z příjmů. Potřebovala bych zjistit, zda-li mohu uplatnit nějakým způsobem DPH z nákupu pohonných hmot, když není auto v obch.majetku. Vložit do obch. maj. nemohu, protože bylo mě darováno.Musela bych zaplatit daň z příjmu, budu muset počkat počkat 1 rok. Děkuji