Re: 2 pracovní poměry u 2 zaměstnavatelů
DPP je max 300 hodin ročně, což mi předběžně vychází, že by to akorát mohlo vyjít. Při DPP vám zůstane více peněz čistého, má to drobné nedostatky (nemoc, dovolená), což ale při tomto rozsahu a když je k tomu HPP by mi nevadilo.
Dobrý den,
prosím o radu. Vykonávám práci pro 2 firmy, do
nynější
doby jsem měla pracovní smlouvu u jedné firmy, nyní
mi
chce šéf udělat novou prac. smlouvu, kde budu mít u
jedné společnosti 0,2 úvazek a u druhé 0,8.
Úvazek 0,8 bude řešen zkráceným pracovním poměrem,
ale
nejsem si jistá, jak se bude řešit ten druhý úvazek?
Hod. sazba bude kolem 150,-
Co byste volili jako nejvhodnější? Dohodu o pracovní
činnosti nebo pracovní úvazek? Jaké to bude mít pro
mne
dopady?
Vím, že prohlášení budu moct podepsat jen u jedné
společnosti a samozřejmě zvolím tu 0,8 úvazkovou a
budu si
muset dělat daň. přiznání sama..
Děkuji za pomoc.
Volila bych větší na PP bez podepsaného prohl. a
menší
na DPP (po vyčerpání 300 hodin se uvidí) s podepsaným
prohl.
Jde o to, že 0,2 úvazek bude hrazen z dotace a je
nutné ho uzavřít na celý projekt - 18 měs.
Nevím, zda je lepší DPP nebo zkrácený úvazek...
DPP je max 300 hodin ročně, což mi předběžně vychází,
že by to akorát mohlo vyjít. Při DPP vám zůstane více
peněz čistého, má to drobné nedostatky (nemoc,
dovolená), což ale při tomto rozsahu a když je k tomu
HPP by
mi nevadilo.
Pokud dostanete na tento úvazek dotaci, pak bude
zřejmě podmínkou uzavření prac. poměru, ne DPP.
Podívejte
e na podmínky dané dotace.
U této dotace si formu úvazku můžeme zvolit sami -
DPP, DPČ, zkrácený/plný HPP..
de mi o to, co bude pro mne jako zaměstnance
finančně
nejvýhodnější?
DPP
Dle mého mi to u DPP nevyjde hodinově... mělo by to
být za těch 18 měsíců přes 680 hodin... podud bychom
uvažovali jen DPČ a zkrácený HPP, tak co vyjde lépe? Moc
děkuji.
0,2 úvazku nechat na DPČ, podmínka max. polovina týdenního úvazku, odvod sociálky a zdravotního, příjem vyšší 2500,- výpovědní doba 15 dní,
0,8 úvazku na pracovní smlouvu, nárok na dovolenou, pojištění, což je i DPČ nad 2500,- pro případ nemoci.
DPP má své výhody i nevýhody. Výhoda je ta, že pokud je odměna z DPP do 10000 Kč hrubého, neodvádí se z ní pojištění. Předpokládám, že odměna bude nižší než 10000 měsíčně. Nevýhoda je ta, že při vypovězení nenáleží odstupné (a také nejsou výpovědní doby, vše se řídí tím, co je v DPP smluvené). Při nemoci Vám nebude náležet náhrada mzdy ani nemocenská, výdělek ani doba Vám nepůjde na důchod. Nenáleží příplatky ani dovolená.
I kdyby to byla DPČ, tak ani ta nemá takové zajištění, jako pracovní poměr (výpovědní doba, odstupné, příplatky atd.).
Co se týká podepsání daňového prohlášení, pak je potřeba rozmyslet, kde podepsat, abyste pak vytěžila co největší možné slevy a tím pádem co nejnižší možnou daň. Protože pokud je někde odměna nebo mzda do 5tis. hrubého a není zde podepsané prohlášení, pak se srazí daň srážková a ta již bude konečná, nejde vyrovnat, nejde vrátit. Všechno závisí na konkrétních částkách v tom kterém pracovním vztahu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 4. 2013 11:50
Dobrý den,
prosím o radu. Vykonávám práci pro 2 firmy, do nynější doby jsem měla pracovní smlouvu u jedné firmy, nyní mi chce šéf udělat novou prac. smlouvu, kde budu mít u jedné společnosti 0,2 úvazek a u druhé 0,8.
Úvazek 0,8 bude řešen zkráceným pracovním poměrem, ale nejsem si jistá, jak se bude řešit ten druhý úvazek? Hod. sazba bude kolem 150,-
Co byste volili jako nejvhodnější? Dohodu o pracovní činnosti nebo pracovní úvazek? Jaké to bude mít pro mne dopady?
Vím, že prohlášení budu moct podepsat jen u jedné společnosti a samozřejmě zvolím tu 0,8 úvazkovou a budu si muset dělat daň. přiznání sama..
Děkuji za pomoc.