Re: RD a čerpání řádné dovolené
To si trochu pletete. Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele až do max. 3 let věku dítěte a naprosto nesouvisející je rodičovský příspěvek. Takže požádáte nikolilv o proplacení dovolené, ale o čerpání a následně o rodičovskou dovolenou max. do 3 let věku dítěte.
Zaměstnavatele požádáte o rodičovskou dovolenou, t.j. o volno. Můžete maximálně do 3 let věku dítěte. S rodičovským příspěvkem to nemá žádnou souvislost, o ten si požádáte tak, jak vám to bude vyhovovat.
Žádejte o čerpání dovolené, na proplacení je nárok jen při ukončení pracovního poměru.
Rodičovská dovolená přísluší ženě na její žádost do 3 let věku dítěte. Neuvedete-li konkrétní dobu- má se za to, že to bude do 3 let věku dítěte. Pokud byste se chtěla vrátit dřív (podle toho kdy se částka vyčerpá), zaměstnavatel Vám to nemůže upřít.§195-198 ZP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další spor Schillerové s Babišem, tentokrát jde o limity u zdravotních benefitů
Ženám rostou důchody v posledních letech rychleji než mužům
Město chtělo vyšší daň z nemovitostí pro brownfieldy, zdanilo však i školku
Nepodceňte návodné dokumenty a pomůcky k JMHZ
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
10. 4. 2013 12:51
Dobrý den,
25.10.2012 jsem nastoupila na MD, která mi končí 8.5.2013. Pak budu žádat zaměstnavatelé o proplacení nevyčerpané dovolené za rok 2011, 2012 + vzniklou za rok 2013. Také v žádosti má být uvedeno, že žádám o rodičovskou dovolenou v délce ... Jak mám napsat délku RD, když ta už není dově 2, 3 nebo 4 let, ale je podle toho, kdy se vyčerpá částka 220.000,- (podle výše rodičovské, kterou si určím). Mám tam napsat datum nebo se to uvádí jiným způsobem? A co bych pak měla udělat, kdybych chtěla změnit výši rodičovské a tím by se mi i měnila doba rodičovské?
Děkuji