Re: Reklamace a zboží za 0 Kč
Jenže pokud přijmu na sklad v ceně v jaké jsme vyskladnili, tak mi potom nebude sedět hodnota faktury. Jsou v ní další položky, které budeme platit. Faktura bude tedy navýšena. Jedná se o zahraniční fakturu.
Jelikož jsme si nejdříve mysleli, že zboží bylo poškozeno špatným nainstalováním našeho pracovníka, tak jsme to řešili klasicky výdejem zboží ze skladu na reklamaci 504/132. Po nějakém čase jsme se sešli s dodavatelem a zjistili, že namontováním to nebylo, ale byla vada v materiálu. To vše proběhlo v loňském roce. Tento rok nám s novou dodávkou zboží přišlo teprve teď náhradní zboží, které je zahrnuto s nulovou částkou u ostatního placeného zboží.
Teď tomu asi moc nerozumím. Udělám tedy příjemku 132/131 kde tedy položce dám pořizovací cenu, za kterou zboží nakupujeme. Tím ji dostanu na sklad. Ve faktuře už ale ta položka bude mít nulovou hodnotu? Já nějak nerozumím tomu výdejku mínusem 504/132 a příjemku 132/504. To co bylo v loňském roce už řešit nejde. Promiňte ale jsem z toho zmatená.
O této operaci budete účtovat jen na skladě, fakturu neřešte.
Příjemku nebudete účtovat 132/131, ale zaúčtujete 132/504 - tímto dostanete na sklad a snížíte náklady (i když byly v jiném roce)
o reklamacích se účtuje v době, kdy je rozhodnuto o řešení.
Druhá možnost, ale jen pokud ve Vašem SW (většina SW to neumí)lze je zaúčtovat místo příjemky výdejku mínusem 504/132.
Oba postupy jsou správné, jen někomu opticky vadí 5 na straně D.
Takže by asi i bylo lepší, kdyby to zboží šlo zvlášť na doklad? Protože na tom dokladu mám i jiné zboží, které se bude platit a nemůže zaúčtovat celou příjemku takto. A přijmout tedy v té ceně, ve které jsme loni vyskladnili? A byla by jenom přijemka bez dalšího dokladu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 4. 2013 10:04
Dobrý den,
prosím o radu. Prodali jsme zboží a po čase se poničilo vlivem chybného materiálu. Dodali jsme nové zboží z našich zásob. Daný kus jsme reklamovali. Nyní nám přišla faktura. Je tam další zboží plus nový kus z reklamace za 0 Kč. Jak to máme správně přijmout na sklad? Máme udělat příjemku s tím, že přijmeme ostatní zboží a položka, která je z reklamace za 0 Kč a k ní jen přičíst vedlejší náklady na dopravu?
Děkuji za rady.