Re: Nemoc a odpočet na dítě
Pokud jste za celý rok 2012 nevydělal aspoň 48000 hrubého, tak nemá smysl dceru uplatňovat, protože bonus na ni nedostanete. Pokud manželka vydělala v roce 2012 aspoň 48000 hrubého, ať ji rozhodně za rok 2012 uplatní ona (na roční zúčtování u zaměstnavatele už je pozdě, musela by podat přiznání).
Manželka nebyla povinná podávat daňové přiznání, takže teď podá přiznání řádné. Nic není opožděno, může ho podat bez obav. Vyžádá si od svého zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech, do kterého zaměstnavatel vyznačí výsledek ročního zúčtování, tzn. kolik peněz jí vrátil na dani. Váš zaměstnavatel zase potvrdí, že jste dceru uplatnil jen za leden 2012 a od února už ne. A manželka si ve svém řádném daňovém přiznání uplatní dceru za 11 měsíců (tj. únor až prosinec) a zapracuje tam i tu vratku, kterou dostala v zaměstnání z ročního zúčtování (o ni prostě dostane od FÚ méně). K přiznání manželka přiloží i potvrzení o studiu dcery, aby bylo jasné, že dcera byla celý rok 2012 studentkou.
manželka požádá o potvrzení o ročním příjmu, kde ji potvrdí, že už roční zpčtování bylo udělnáno a s jakým výsledkem, a v DP se to přepočítá - a jak jsem dole psala - bonusy budete uplatńovat únor až prosinec, manžel doloží od svého zaměstnavatele potvrzení, že leden uplatnil on.
abyste mohl žádat o daňové zvýhodnění na dítě za celý rok, musíte mít příjem celkem minimálně 48 000, jelikož jste této částky nedosáhl, máte smůlu, ale může si o to zpětně v daňovém přiznání požádat manželka, pokud ten příjem měla, bude samozřejmě žádat jen únor až prosinec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 4. 2013 21:45
Prosím o radu, nevím si rady s DP. V lednu 2012 jsem byl zaměstnán (18434 Kč hrubého), od 1.2.2012 do 13.11.2012 jsem byl na nemocenské a od 14.11.2012 jsem na invalidce (třetího stupně). Dcera celý rok chodila na vysokou a za měsíc leden mi bylo provedeno daňového zvýhodnění 1117 Kč. Mám právo si ji napsat do DP celý rok nebo jenom za ten jeden měsíc? Od ledna 2013 si dceru uplatňuje manželka. Děkuji za odpovědi