Re: důchodce - sleva na poplatníka
Pravidlo z zákoně: Ten, kdo pobírá starobní důchod 1.1. příslušného roku, nemá v tom roce nárok na slevu na poplatníka.
Takže když někdo začne pobírat důchod 2.1. 2013 nebo později v roce 2013, má celý rok 2013 slevu na poplatníka. V roce 2014 už ne, protože 1.1.2014 byl poživatelem starobního důchodu. Když někdo začne pobírat důchod v půlce ledna 2014, bude mít po celý rok 2014 slevu na poplatníka.
A aby to nebylo tak jasné, tak hodně důchodců, kteří už starobní důchod pobírali, si ho k 1.1.2013 na ten 1 den pozastavili a obnovili zase od 2.1.2013. Čili nebyli 1.1. poživateli star.důchodu a měli by mít nárok na slevu na poplatníka. Ale pak Kalous začal strašit, že je to obcházení zákona, takže si zatím slevu neuplatňují a čekají jak se to vyvrbí a když tak slevu uplatní zpětně v přiznání nebo ročním zúčtování.
a aby to nebylo tak jednoduché, může požádat třeba v půlce roku 2014 o přiznání star. důchodu zpětně od listopadu 2013 a bude mít i v roce 2014 nárok na slevu na popl.
Pletete si roky, rok 2012 už byl, zřejmě jste chtěla napsat, že má jít do důchodu v listopadu 2013, že?
Ano, pokud bude poživatelem důchodu 1.1.2014, tak nebude mít v roce 2014 slevu na poplatníka. Pokud bude pobírat důchod až od 2.1.2014, bude mít celý rok 2014 slevu na poplatníka.
(za případnou změnu zákona neručím, co platí dnes, za půl roku platit nemusí).
Moc děkuji, roky jsem samozřejmě popleltla, takže z předchozí odpovědí jsem pochopila, že pokud má nárok na důchod od 11/2013 a požádá si až 2.1.2014 zpětně o vyplacení od 11/2013, tak nepřijde o důchod za listopad a prosinec a ještě může uplatnit slevu na poplatníka, teda prozatím, pokud nenastane žádná změna..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 4. 2013 12:07
Prosím můžte mi někdo objasnit, nějak se v tom nevyznám, myslela jsem, že ty co pobírají důchod 1.1.2013 nemají slevu na poplatníka, ale dočítám se tu, že pokud má někdo důchod až třeba od února 2013 tak ten ji už má zas celý rok? Takže třeba tchýně jde do důchodu v listopadu a bude ještě dále pracovat tak slevu bude mít za rok 2012 ale vzhledem k tomu, že bude pobírat důchod k 1.1.2014 tak v roce 2014 ji už nebude. Jde prostě jen o ten datum 1.1.a rok, chápu to dobře, pokud by si teda tchýně zažádala o důchod až v půlce ledna 2014, tak bude mít slevu celý rok 2014. Jde požádat dýl, než má nárok?? Děkuji moc, jsem z toho zmatená, vím, že do té doby může být vše jinak, ale informativně se ptám. Díky moc..