Re: Prodej HM, lze pokrátit?
Pokud bude motorka prodána, celé DPH odvedete z prodejní ceny.
Pozor na prodej osobě blízké, tam by pak musela být prodejní cena v ceně obvyklé. I kdybyste si např. při nákupu motorky dobrovolně neuplatnil DPH, tak při prodeji musí být u plátce DPH + DPH.
(Jsou tam jen výjimky u os.aut, u kterých nebyl dle tehdy platného zákona možný odpočet DPH).
Předpokládám, že se jedná o DHM. Provedete úpravu daně podle § 78 - § 78d. Úprava se provede za poslední zd. období roku. Pokud jstesi v r. 2010 DPH krátili o 20 % a v r. 2013 prodáváte, pak si v posledním DaP k DPH za kal. rok uplatníte na ř. 60 2/5 z krácených 20 % DPH.
Pokud by tedy krácení bylo 20 % 10000,00 Kč, pak si na ř. 60 za poslední zd. období roku 2013 uvedete 2/5 z 10000,00 Kč, tedy 4000,00 Kč.
Ale bylo napsáno, že DPH bylo kráceno o 20% u ostatních nákladů. U motorky bylo napsáno, že DPH uplatněno. Tak nevím ?
Máte pravdu. Ale i přesto jsem vycházela z toho, že, pokud používali i soukromě, pak museli krátit i DPH na vstupu. Pokud nekrátili při pořízení nebo neodváděli na základě dokladu o použití DPH ze vstupní ceny (o tom se tazatel nezmínil), pak mají DPH za uplynulé roky chybně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 4. 2013 15:48
Dobrý den,
OSVČ, plátce DPH, DE.
V roce 2010 nakoupena motorka do podnikání, DPH uplatněno.
V roce 2010,2011,2012 veškeré náklady i DPH pokráceny 20% - osobní spotřeba.
V roce 2013 bude tato motorka prodána.
Zajímá mě, jestli DPH z prodeje musím odvést z celé prodejní ceny, nebo tento prodej pokrátím taky 20% jako výdaje.
Snad jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně .
Děkuji za odpovědi.