Re: daňové zvýhodnění na vnučku
já nevím, ale v zákoně je :
pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit
oni mají příjmy, ale nesplní podmínku
ano, přesně tak - pokud rodiče nemají příjmy - pokud má otec 40 tis. a nemůže si to uplatnit on, protože nedosáhl hranice 48tis.,tak to nejde. Jak k tomu přijdou např. ti, kteří tedy u rodičů nežijí , a nemají 48 tis. , taky to nedostanou......
Líbo, nemohl uplatnit z jakého důvodu? Není napsáno v dotaze o jaký příjem se jedná, ale pokud by u zaměstnavatele měl v jednotlivých měsících méně než 4000,-, tak podle vás by si mohla babička uplatnit, i když otec příjem měl, jenom nesplnil podmínku na bonusy? To samé pokud by např. byl OSVč a jeho příjem byl 40000,-
podle vás by si mohla babička uplatnit celý rok, protože otec si v měsících nemohl uplatnit?
V zákoně je:
"vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit"
Já jsem původně myslela, že otec pracoval jen část roku, proto jsem psala o měsících, ale máte pravdu, že není z dotazu jasné, o jaký příjem se jednalo.
Přesto si myslím, že i ve vámi uváděných případech by babička mohla, protože rodiče nemají příjem, z kterého by mohli daňové zvýhodnění uplatnit.
A není to tak, že se tím ... nemají příjmy, z nichž by mohli.... myslí např. studenti, osoby na ÚP, důchodci a pod. , tedy ti co nemají opravdu žádný příjem a ne ti kteří mají příjem, jenom je nižší než zákonem stanovené minimum pro bonusy? To by v zákoně snad bylo např. ...nemají příjmy jejichž výše nedosahuje limitu pro nárok na bonus, případně 48000,- /rok a pod. ne? A nebo jsem se do toho nějak zamotala a moc kombinuji.
V Abecedě mzdové účetní 2012 je psáno, že daňové zvýhodnění na vnuka (vnučku) lze uplatnit, pokud příjmy jeho rodičů jsou tak nízké, že daňové zvýhodnění nelze u nich uplatnit a je splněna podmínka společné domácností s prarodičí, pak uplatní prarodič.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 4. 2013 18:46
žijii se svojí dcerou a jejím manželem a vnučkou v jedné domácnosti, zeť měl za minulý rok hrubý příjem 40.000. Dcera je na rodičovském, mám nárok na zvýhodnění na vnučku ?