Re: materiál před registrací k dph
Manžel byl minulý rok ve stejné situaci. Ptala jsem se na to na FÚ a řekli mi, že by musel udělat inventuru materiálu ke dni registrace k DPH. Z materiálu, který by byl prokazatelně použit na zakázky vykonané až po dni registrace, by mohl odpočet DPH uplatnit.
Ano, odpočet DPH uplatnit můžete. U materiálu a stroje musíte doložit inventurním soupisem s datem den přede dnem, kdy jste se stal plátcem DPH. A uvedete do ř.45 v přiznání k DPH za 1. zd. období = v 03/2013.
Po převedení stroje do užívání, byla-li pořizovací cena (bez DPH) vyšší než 40.tis. Kč, uvedete toto do ř.47 Přiznání k DPH.
děkuji za odpovědi. a ten inventurní soupis dokládám k přiznání? a cenu stroje tedy do ř.45 a potom i do ř.47?
Inventurní soupis i doklady o pořízení materiálu a stroje si uložíte pro případnou kontrolu FÚ, s přiznáním nic neposíláte. Stroj a materiál do ř.45 a stroj s PC nad 40.tis.Kč po zařazení do užívání i do ř.47.
V ř. 47 je to jen evidenčně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 4. 2013 10:42
dobrý den, prosím o radu, mám truhlářství a od března jsem zaregistrovaný jako plátce dph. Budu podávat první přiznání, a ještě v době před registrací (cca 1 měsíc) jsem koupil nový stroj, a nějaký materiál na zakázku, kterou ale dodělávám až teď v dubnu. Můžu na toto všechno uplatnit odpočet? a co k tomu doložit? děkuji