Daně za pronájem bytu

• (neregistrovaný)

15. 2. 2012 21:10

Dobrý den ,

ráda bych se někoho optala zda když bydlím v podnájmu a mám podnájemní smlouvu vždy na půl roku s možností prodloužení ale i s umožněným trvalím bydlištěm svým i svých dvou nezletilých synů (jsem samoživitelka pobírající pouze sociální dávky), zda po mě může majitel bytu za již roční bydlení chtít zaplatit daně vzniklé na placení nájmu, který mu každý měsíc dávám na ruku. Pokud je to jen holý nesmysl, ráda bych věděla zda je možné mu to vyvrátit nějakým zákonem či paragrafem a tudíž ho na jeho omyl upozornit. Mám neblahý pocit, že majitel má byt veden jako kancelář ( podniká) a tímto si chce jen zajistit zaplacení daně. Mám za to že já nejsem plátcem DPH.
    Předem děkuji s pozdravem Jistebnická

Prosím na email : velrybka81@seznam.cz

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2012 11:27

bez přezdívky

Majitel domu, bytu je povinnen zaplatit daň z nemovitosti. V případě pronájmu nemovitosti je povinnen dle zákona o dani z příjmu přiznat příjem z pronájmu a následně zaplatit daň z tohoto příjmu. Ten kdo je v nájmu, podnájmu platí měsíční nájem a tím je jeho povinnost splněna vůči pronajímateli, neboť nájem má pokrýt veškeré náklady majitele včetně daně z nemovitosti. Tedy nemusíte mít strach, že byste měla platit za majitele nějaké daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).