Nevyplacené mzdy a Úřad práce

• (neregistrovaný)

18. 4. 2013 14:17

Dobrý den, prosím o radu, zda někdo ví. Manžel dostal výpověď z důvodu insolvence zaměstnavatele k 31.3.2013, zaměstnavatel mu dluží mzdu za 1-3/2013. Na "vývěsce" Úřadu práce je firma uvedena jako firma v insolvenci, je tam napsáno, že rozhodné období je 9/12-3/13, možnost uplatnění dlužných mezd do 15.7.2013. Manžel si hned našel novou práci, kam nastoupil 2.4.2013. A teď mu na ÚP řekli, že na výplatu těch nevyplacených mezd u nich nemá nárok, protože není v evidenci Úřadu práce jako nezaměstnaný. Podal řádně žádost na předepsaných tiskopisech a nikde jsme nenašli zmínku o tom, že v tomto případě nemá nárok. Tuší někdo, zda tomu tak je? Děkuji předem za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2013 8:52

RenataH (neregistrovaný)

Re: Nevyplacené mzdy a Úřad práce
      připadá mi to jako nesmysl, pročetla jsem zákon 118/2000 Sb., o vyplácení dlužných mezd ÚP a nikde jsem tam nic v tomto smyslu nenašla. Určitě by měli vašemu manželovi sdělit, podle jakého § mu ty dlužné mzdy nenáleží, počkejte, co mu napíší jako vysvětlení a pak třeba podejte odvolání.
      Je také otázkou, kdo mu takovou informaci podal, zda to byla nějaká kompetentní referentka nebo zda to byl nějaký rádoby chytrolín, který o tom nemá ani páru. Ne každý úředník na každém úřadě rozumí všemu, co úřad řeší.

• 19. 4. 2013 8:55

ZZZ (neregistrovaný)

Děkuji, jsem stejného názoru, zákon jsem přečetla, všemožné informace na internetu, a hlavně přímo na stránkách ÚP je stránka, kde jsou stanoveny všechny podmínky, ale o registraci na ÚP ani zmínka. Počkáme na vyjádření, jen jsem myslela, jestli zde někdo nemá konkrétní zkušenost. Moc Vám děkuji za reakci, případně pak napíši, jak případ dopadl.

• 6. 6. 2013 10:04

IZ (neregistrovaný)

Dobrý den, sice to trvalo, ale vracím se k otázce nevyplacených mezd zaměstnavatelem a výplatě Úřadem práce. Ač nám úřednice na ÚP řekla, že manžel nemá nárok, protože není v evidenci ÚP, žádosti jsme poštou poslali. Po následném doložení dokladů (prac. smlouva, mzd. dekret, výpověď a tři výplatní pásky) se nám po měsíci konečně zvýšil stav na bankovním účtu. :-) ÚP vyplatil celou mzdu za dva měsíce a z té třetí vyplatil max. dle zákona, takže mzdu a část odstupného.
      Ještě že jsme tedy nevěřili pouze jedné "přepracované" úřednici ...

• 19. 4. 2013 10:41

wolejoffka (neregistrovaný)

"Ne každý úředník na každém úřadě rozumí všemu, co úřad řeší."

Hrozně jste mě pobavila. To je neskutečný eufemismus :o)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).