Re: Nevyplacené mzdy a Úřad práce
připadá mi to jako nesmysl, pročetla jsem zákon 118/2000 Sb., o vyplácení dlužných mezd ÚP a nikde jsem tam nic v tomto smyslu nenašla. Určitě by měli vašemu manželovi sdělit, podle jakého § mu ty dlužné mzdy nenáleží, počkejte, co mu napíší jako vysvětlení a pak třeba podejte odvolání.
Je také otázkou, kdo mu takovou informaci podal, zda to byla nějaká kompetentní referentka nebo zda to byl nějaký rádoby chytrolín, který o tom nemá ani páru. Ne každý úředník na každém úřadě rozumí všemu, co úřad řeší.
Děkuji, jsem stejného názoru, zákon jsem přečetla, všemožné informace na internetu, a hlavně přímo na stránkách ÚP je stránka, kde jsou stanoveny všechny podmínky, ale o registraci na ÚP ani zmínka. Počkáme na vyjádření, jen jsem myslela, jestli zde někdo nemá konkrétní zkušenost. Moc Vám děkuji za reakci, případně pak napíši, jak případ dopadl.
Dobrý den, sice to trvalo, ale vracím se k otázce nevyplacených mezd zaměstnavatelem a výplatě Úřadem práce. Ač nám úřednice na ÚP řekla, že manžel nemá nárok, protože není v evidenci ÚP, žádosti jsme poštou poslali. Po následném doložení dokladů (prac. smlouva, mzd. dekret, výpověď a tři výplatní pásky) se nám po měsíci konečně zvýšil stav na bankovním účtu. :-) ÚP vyplatil celou mzdu za dva měsíce a z té třetí vyplatil max. dle zákona, takže mzdu a část odstupného.
Ještě že jsme tedy nevěřili pouze jedné "přepracované" úřednici ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 4. 2013 14:17
Dobrý den, prosím o radu, zda někdo ví. Manžel dostal výpověď z důvodu insolvence zaměstnavatele k 31.3.2013, zaměstnavatel mu dluží mzdu za 1-3/2013. Na "vývěsce" Úřadu práce je firma uvedena jako firma v insolvenci, je tam napsáno, že rozhodné období je 9/12-3/13, možnost uplatnění dlužných mezd do 15.7.2013. Manžel si hned našel novou práci, kam nastoupil 2.4.2013. A teď mu na ÚP řekli, že na výplatu těch nevyplacených mezd u nich nemá nárok, protože není v evidenci Úřadu práce jako nezaměstnaný. Podal řádně žádost na předepsaných tiskopisech a nikde jsme nenašli zmínku o tom, že v tomto případě nemá nárok. Tuší někdo, zda tomu tak je? Děkuji předem za každou radu.